Energie

ZF Power Summit 2023. Bogdan Leu, Power Systems Expert Transelectrica and chairman of CIGRE NGN Romania: În Transelectrica, pe lângă pachetul de investiţii pe zona de staţii şi linii electrice, dezvoltăm o serie de proiecte care merg pe trei elemente cheie - flexibilitate, digitalizare şi decarbonare a reţelei

ZF Power Summit 2023. Bogdan Leu, Power Systems Expert...

Autor: Alexandra Matei

22.02.2023, 14:41 253

Transelectrica, pe lângă pachetul de investiţii pe zona de staţii şi linii electrice, dezvoltăm o serie de proiecte care merg pe trei elemente cheie, cum ar fi flexibilitate, digitalizare şi decarbonare a reţelei, a spus Bogdan Leu, Power Systems Expert Transelectrica and chairman of CIGRE NGN Romania în timpul conferinţei ZF Power Summit 2023.

„Din perspectiva flexibilităţii, este clar că dacă apar noi capacităţi, dat fiind caracterul lor impredictibil, vor apărea şi dezechilibre în zona de tensiune. Pentru asta, Transelectrica dezvoltă pentru prima oară în reţeaua de transport primele unităţi de compensare rapidă, care să ajute reţeaua. Un proiect important în zona de digitalizare, finanţat prin Fondul pentru Modernizare, este cel care are în vedere optimizarea funcţionării liniilor electrice aeriene prin implementarea tehnologiei DLR. Prin decarbonarea reţelei, nu mă refer la înlocuirea de capacităţi fosile cu regenerabile, ci efectiv la decarbonarea propriu-zisă. La nivelul Comisiei Europene se doreşte eliminarea treptată a gazelor fluorurate deoarece acestea au un impact de circa 2,5% din totalul poluării la nivel european. Prin zona de cercetare inovare am demarat un proiect de retehnologizare a staţiei Mostiştea cu conceptul de staţie sustenabilă”, a spus acesta în timpul ZF Power Summit 2023.

Din perspectiva Transelectrica, acest al doilea val al regenerabilelor este perceput uşor diferit. Dacă acum 10 ani marea majoritate a capacităţilor au fost amplasate în zona de sud est a României, acum o să vedem dezvoltări în toată reţeaua. Se vor duce şi către zona de vest şi de nord.

Tehnologia DLR va fi implementată pe 23 de linii electrice, dintre care 10 vor fi de interconexiune. Prin această tehnologie, pe diferite intervale de timp şi în funcţie de condiţiile meteo, capacitatea liniilor poate fi crescută în intervalele respective.

Un alt proiect în zona de digitalizare, la care am lucrat în ultimii 2-3 ani, este proiectul pilot de staţie digitală la Alba Iulia. Prin acest proiect digitalizăm procesele de lucru şi rapiditatea cu care se întâmplă lucurile.

Legat de dezvoltarea offshore, Transelectrica a derulat un studiu prin care evaluăm cum putem creşte capacitatea în zona Dobrogea, în ideea de a prelua noi capacităţi inclusiv din offshore. Rezultatele studiului au indicat o soluţie în curent alternativ prin care să facem o nouă legătură între noua staţie Constanţa Sud şi Bucureşti Sud.

O altă soluţie este realizarea unui cablu care să traverseze întregul terioriu al ţării. Potenţialul în Dobrogea este. Când vorbim despre eolian offshore, vorbim de cel puţin 2.000-3.000 de MW.

Cea mai fezabilă variantă ar fi studiul care este acum în derulare şi care presupune realizarea unui cablu pe ruta Tuzla-Podişor, care să aibă o capacitate de circa 5.000 MW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO