Energie

ZF Power Summit 2023. Adrian Borotea, vicepreşedinte RWEA: Peste 80% dintre proiectele de energie regenerabilă care semnează contractul de racordare ajung să fie realizate, faţă de 10-20% în cazul celor care obţin ATR

ZF Power Summit 2023

ZF Power Summit 2023. Adrian Borotea, vicepreşedinte...

Autor: Alex Ciutacu

22.02.2023, 10:37 261

Majoritatea proiectelor de energie regenerabilă care ajung în etapa de a semna contractul de racordare vor fi realizate şi conectate în final la sistemul energetic naţional, în timp ce lucrurile stau diferit în cazul proiectelor care ajung până la etapa de ATR (aviz tehnic de racordare), doar 10-20% dintre acestea ajungând să fie implementate, după cum a explicat Adrian Borotea, vicepreşedinte RWEA (Romanian Wind Energy Association), în conferinţa ZF Power Summit 2023.

„Dacă privim istoric, undeva la 10-20% se fac. Aş spune că procentul se aplică celor care se află la faza de ATR în special, acolo sunt dezvoltatori care speră că prin obţinerea acestor avize şi autorizaţii să crească valoarea terenului şi a muncii depuse, în speranţa că vor fi în stare să vândă. Cele 12 luni până expiră ATR-ul par lungi, dar e o perioadă scurtă dacă te gândeşti să vinzi acest proiect. Pe de altă parte există şi o coadă a celor care aşteaptă proiecte la faza de ready to build sau într-o fază avansată şi lucrurile acestea se normalizează la un moment dat, se aliniază”.

Marţi, în prima zi a conferinţei ZF Power Summit 2023, operatorul Transelectrica a atras atenţia că multe proiecte există doar la nivel de declaraţii sau de ATR-uri, neajunând implementate şi conectate la reţea. Spre exemplu, niciun proiect eolian nou nu a fost instalat de mai bine de doi ani.

Acum, Adrian Borotea spune că lucrurile stau diferit în cazul proiectelor care trec de etapa de ATR şi ajung la etapa contractului de racordare.

„E o certitudine mai mare de 80% că un contract de racordare se transformă în proiect. Nu doreşti să îşi pierzi locul şi înseamnă plata unor bani. Sigur că se poate plăti şi în tranşe, dar lucrările de racordare nu încep până nu te apropii de plata integrală a contractului de racordare”.

El spune că preţul plătit per MW instalat poate ajunge în contractul de racoradare de la 10-20.000 de euro şi până la 150.000 de euro pe MW instalat.

„Să cheltui astfel de sume doar ca să blochezi reţeaua nu cred că este ceva fezabil din punctul de vedere al unui om de afaceri sau a unei societăţi comerciale”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO