Energie

Viorel Alicuş, director ANRE: Ultimele date cred că le-am pus deja pe site, sunt puţin peste 110.000 de prosumatori cu putere instalată de puţin peste 1.400 MW la final de decembrie 2023. Am văzut o încetinire ca şi număr de prosumatori în decembrie, dar probabil datorată specificităţii lunii respective în care activitatea încetineşte puţin

ZF Power Summit 2024

Viorel Alicuş, director ANRE: Ultimele date cred că...

Autor: Mircea Nica

28.02.2024, 16:14 100

Ultimele date cred că le-am pus deja pe site, sunt puţin peste 110.000 de prosumatori cu putere instalată de puţin peste 1.400 MW la final de decembrie 2023. Am văzut o încetinire ca şi număr de prosumatori în decembrie, dar probabil datorată specificităţii lunii respective în care activitatea încetineşte puţin, a spus Viorel Alicuş, director ANRE, în cadrul Conferinţei ZF Power Summit 2024.

“De remarcat este faptul că există un trend de instalare de capacităţi în zona de persoane juridice mult mai accentuat decât în zona persoanelor fizice. Atâta timp cât persoanele juridice sunt interesate să îşi protejeze până la urmă afacerea de volatilitatea preţurilor din piaţă. Se pot face prognoze, dar este destul de greu. Unul din motive este acest trend diferenţiat în care cu toate că numărul de prosumatori este posibil să nu crească cu aceeaşi viteză nu se poate spune acelaşi lucru privind capacitatea instalată unde trendul se poate menţine, ba chiar ar fi posibil să accelereze”, a mai adăugat Viorel Alicuş.

Ce a mai spus Viorel Alicuş, director ANRE:

În acest context apare problema de presiune asupra reţelelor de distribuţie în special şi ce se poate face în acest sens.

Deocamdată, din punct de vedere al reglementărilor există acea soluţie de limitare a nivelului de tensiune din invertoare care în principiu ar trebui să protejeze, cel puţin parţial reţeaua. Însă răspunsul nu este atât de simplu şi acest lucru s-a văzut nu numai în România, ci şi în alte ţări care au avut trend de instalare la prosumatori similar în unele cazuri chiar mai accentuat.

Noi am avut discuţii incipiente pentru că trebuie să găsim soluţii şi soluţiile ar trebui să fie găsite astfel încât să nu conducă la creşterea tarifelor de distribuţie. Acest lucru ar pune presiune pe investiţii şi tarife şi ar trebui identificate soluţii cât se poate mai ieftine. Noi am avut aceste discuţii, practic o prezentare a unui studio, ce înseamnă măsuri pentru a limita astfel de efecte a creşterii de tensiune în reţea. Este nevoie de investiţii, dar ce ar trebui accentuat este că aceste zone sunt punctuale acolo unde există 5-6-10 prosumatori pe acelaşi ax de joasă tensiune. Evident că apar astfel de cazuri, cu atât mai mult cu cât poate consumul în zona respectivă este redusă. Atunci ar trebui pornit exact de la astfel de probleme unde există o densitate mai mare de prosumatori.

Soluţii există, nu trebuie să le inventăm, dar trebuie verificate pe situaţia reţelelor din România. Noi o să încercăm să avem discuţii şi cu ceilalţi operatori de distribuţie ca să stimulăm realizarea de acum cât încă reţeaua suportă pentru a fi identificate soluţiile şi să fie introduse în programele de investiţii. După identificarea soluţiilor, ele pot fi transpuse dacă este cazul şi în reglementări. Spun dacă este cazul pentru că în multe cazuri ele se referă la mijloace tehnice pentru care nu este necesar să inervii întotdeauna în cadrul de reglementare

În cazul prosumatorilor, ei au apărut începând cu 2020 ca urmare a prevederilor din legislaţia primară. Aşa cum a apărut prosumatorul, care are o defineţie şi nu are limită de capacitate, cred că tot la fel ar trebui să fie stimulată stocarea tot la prosumatorii existenţi. Atât timp cât apare în legislaţia primară posibilitatea de stocare

La stocare ar trebui să existe stimulente şi apoi să faci calcule. În principiu este de ajutor evident pentru că stochezi energia şi noaptea în loc să consume din reţea iei din baterie. Deci instalaţia va fi utilizată cu alt factor de capacitate în beneficiul propriu pentru acoperirea consumului şi cred că atunci consumul propriu ar fi semnificativ mai mare. Noi avem cifre la nivel naţional şi cam între 40% şi 50% din energie este folosită, iar restul pleacă în reţea. Curba de consum în zona casnică este foarte mică în cursul zilei. Chiar dacă ai 3KW sau 5 KW toată energia pleacă ziua în reţea şi generează fenomene nu numai la operatorul de distribuţie. Ele se înregistrează chiar şi la nivelul dispeceratului naţional.

Există o curbă care în loc să fie cum se ştia în trecut, în prezent se înregistrează începând cu ora 10:00 în perioada de vară reduceri de consum şi se vede inclusiv în piaţa energiei. Sunt o serie de efecte şi cred că stocarea este primul lucru care trebuie încurajat. Cea mai ieftină soluţie este capacitatea de stocare. Probabil că după o astfel de măsură urmează flexibilizarea reţelelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO