Energie

Vântul puternic a împins preţurile energiei din Europa în teritoriul negativ

Vântul puternic a împins preţurile energiei din Europa...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.12.2023, 16:07 2278

​Energia creată de turbinele eoliene sub acţiunea vântului puternic din ultimele zile şi cererea scăzută din perioada vacanţei au împins preţurile electricităţii sub zero în Germania, în timp ce pieţele angro au devenit negative pentru câteva ore în Franţa, Danemarca şi Marea Britanie, scrie Bloomberg. În Germania, preţul pentru 24 decembrie a scăzut la -3,37 euro pe megawatt-oră şi la 0,41 euro pentru 25 decembrie, conform datelor de la Epex Spot, bursa de energie din Paris. Cotaţia din contractul pentru miercuri, prima zi lucrătoare de după Crăciun, a fost de 60,80 euro.

Preţurile negative apar mai frecvent pe măsură ce continentul adaugă mai multă energie regenerabilă care depinde de vreme. În Germania, generarea de energie eoliană este de aşteptat să rămână puternică pentru restul săptămânii, atingând un vârf de peste 50 de gigawaţi vineri. Producţia a atins un record de 53 de gigawaţi pe 21 decembrie.

Preţurile sub zero sunt o previzualizare a ceea ce va urma pentru pieţele europene dacă producţia din surse regenerabile planificată nu este întâmpinată prin schimbarea cererii. Nepotrivirea poate deveni mai pronunţată dacă flotele de maşini electrice nu se vor mări şi dacă reţelele inteligente şi creşterea eficienţei bateriilor nu ţin pasul cu producţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO