Energie

Valeriu Binig, partener EY Romania: Dacă în 2017 preţurile medii pe piaţa spot erau mai mici decât cele de pe piaţa forward, în 2018 s-a inversat această tendinţă

Valeriu Binig, partener EY Romania: Dacă în 2017...

Autor: Alex Ciutacu

19.02.2018, 11:17 244

Vedem necesitatea unei schimbări a politicii de achiziţie engross a energiei electrice. Dacă preţurile medii pe piaţa spot erau mai mici decât cele de pe piaţa forward, în 2018 s-a inversat această tendinţă şi acum toată lumea se duce spre „cât mai repede posibil”, a spus Valeriu Binig, partener EY România, în cadrul conferinţei ZF Power Summit 2018.

„A existat un risc de credit, practice mulţi furnizori au dispărut de pe piaţă pentru că băncile nu au mai avut încredere în ei şi nu i-au mai finanţat. Au trebuit să meargă spre piaţă, care i-a lovit. Piaşa a fost gândită pentru o ţară care are un parc de generare de 24.000 putere instalată. Dar, sunt cu adevărat disponibili şi utilizabili? Sau, când creşte consumul ne trezim că multe capacităţi declarate disponibile nu sunt acolo?”

Alte declaraţii:

„Există şi un risc de reglementare, care se manifestă pe zona furnizării în care noile mecanisme nu acoperă în totalitate costurile reale ale furnizorilor. Şi se face pe o perioadă de 4-6 luni după care se fac nişte calculi pentru corectare. În mod normal, furnizarea unui serviciu universal ar trebui să se termine cu un profit. Vorbind în continuare de riscul de reglementare ne pregătim pentru un dialog de reglementare care va aduce în lumina reflectoarelor activitatea de asset manager”. 

„Acum un an sau ceva de genul eram într-un panel cu domnul de la ONCOM şi le spuneam să reţină blockchain. Oricine poate tranzacţiona cu orice şi asta probabil va duce la dispariţia ONCOM-ului. Peste o săptămână citeam că EON şi ENEL au transmis energie prin bitcoin în Ungaria. Undeva există nişte preocupări, dar blockchain chiar înseamnă o revoluţie, pentru că dispare autoritatea centrală. La ora actuală Germania are grupuri care se gândesc fix cum vor rezolva litigiile între participanţii din piaţă, fără o autoritate centrală. Ajungem în meandrele concretului şi ne reglementează „ce se întâmplă dacă”. Practic, avem nevoie de o revoluţie. Blochchain-ul nu este un scop ci un facilitator. Estonia este aproape gata să aplice platforma Ethereum care să permită întreaga tranzacţionare de energie prin tehnologie blockchain”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO