Energie

Un grup din Iraq, înregistrat în Insulele Cayman, cu sediul în Aman, Iordania, cumpără cu 91,2 mil. euro centrala Mintia. Noii acţionari promit investiţii de 1 mld. euro

Un grup din Iraq, înregistrat în Insulele Cayman, cu...

Autor: Roxana Petrescu

26.08.2022, 15:20 7494

Activele termoentralei Mintia au fost vândute de statul român către compania Mass Global Energy Rom, parte a grupului din Iraq Mass Group Holding, tranzacţia ridicându-se la 91,2 milioane de euro, fără TVA. Procesul a fost gestionat de compania Expert Insolvenţă, admnistratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, din care făcea parte termocentrala Mintia.

„Am încercat să oferim industriei energetice din România o şansă de însănătoşire, mai ales în contextul economic actual şi ne bucurăm că am reuşit să atragem un investitor major în această licitaţie, la doar patru luni de la punerea în vânzare, investitor care are capacitatea de a moderniza şi dezvolta mai departe centrala Mintia, un activ de importanţă naţională strategică. Astfel, Mintia va rămâne pe harta energetică a României”, a precizat Emil Gros, asociat coordonator, Expert Insolvenţă SPRL, administratorul judiciar al Complexul Energetic Hunedoara SA.

Licitaţia publică a avut loc azi, 26 august 2022, începând cu ora 12:00, la sediul administratorului judiciar, la care s-a prezentat un singur ofertant, respectiv reprezentantul Mass Global Energy Rom, companie înfiinţată special pentru această achiziţie. Este cea de-a patra licitaţie de valorificare a centralei termoelectrice Mintia. Unitatea este în conservare din 2021 şi are o capacitate instalată de 1.075 MW.

„Investiţiile în modernizarea şi dezvoltarea centralei Mintia în următorii ani se vor ridica la peste 1 miliard de euro şi vor include dezvoltarea capacităţii de producţie şi în acelaşi timp adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea de la producţia de energie electrică din surse regenerabile şi care să conducă la neutralitate climatică până în anul 2050”, a spus  Ahmad Ismail Saleh, preşedintele consiliului de admnistraţie al grupului Mass Group Holding.

Potrivit datelor disponibile, Mass Group Holding este un grup din Iraq, înregistrat în Insulele Cayman, cu sediul central în Aman, Iordania. Potrivit site-ul Mass Group Holding, grupul are circa 7.100 MW în unităţi de producţie a energiei în Iraq, dar şi un proiect de energie eoliană în Iordania, de 100 MW. Grupul are activităţi şi în industria cimentului şi a oţelului.

 
 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO