Energie

Transelectrica şi-a bugetat pentru 2021 veniturile totale de 2,3 miliarde lei, nivel similar cu cel realizat în 2020, şi cheltuieli de 2,29 miliarde lei, în creştere cu aproape 4%. Bugetul de investiţii se ridică la 307 mil.lei

Transelectrica şi-a bugetat pentru 2021 veniturile totale de 2,3 miliarde lei, nivel similar cu cel realizat în 2020, şi cheltuieli de 2,29 miliarde lei, în creştere cu aproape 4%, ca urmare a majorării preţurilor de achiziţie  pentru energia electrică, a cheltuielilor cu stocurile şi a necesarului estimat de servicii tehnologice de sistem, potrivit bugetului aprobat de acţionari în adunarea generală din 29 aprilie.

Compania naţională de transport al energiei electrice estimează o cantitate de energie electrică livrată consumatorilor de 55.140.000 MWh, mai mare cu 1.290.589 MWh decât cantitatea realizată în anul 2020.

” Sectorul energetic a resimţit din plin impactul crizei de coronavirus, mai ales în prima parte a anului 2020. Ca urmare a efectelor economice generate de pandemia Covid-19 cantitatea de energie electrică livrată consumatorilor a fost redusă în anul 2020. În anul 2021 se are în vedere o creştere a cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor, pe fondul redresării treptate a economiei”, se arată în anunţul companiei.

De asemenea, compania estimează un profit brut de 80,91 milioane lei, înregistrând o diminuare faţă de realizarile anului 2020 cu suma de 87,8 milioane lei.

Scăderea profitului are la bază diminuarea tarifului pentru serviciile tehnologice de sistem începând cu 1 martie 2021, majorarea cheltuielilor privind achiziţia energiei electrice pentru consumul propriu tehnologic, majorarea cuantumului revedenţei concesiunii RET de la 0,1% la 0,4%, precum şi majorarea salariului minim pe economie pentru anul 2021 ceea ce determină, în principal, creşterea cheltuielilor cu paza şi a altor servicii executate de terţi.

În ceea ce priveşte investiţiile, acţionarii Transelectrica au aprobat un buget de 307 milioane lei, din care 255 milioane lei sunt investiţii în derulare, iar 13,8 milioane lei proiecte noi.

Printre lucrările vizate se numără retehnologizarea/modernizarea nodurilor vitale ale Reţelei Electrice de Transport – staţii electrice, dezvoltarea reţelei de Linii Electrice Aeriene (LEA) de înaltă tensiune, integrarea în Sistemul Electronergetic Naţional (SEN) a noilor producători, interconexiunea cu ţările vecine din afara Uniunii Europene (Moldova, Serbia, Turcia), modernizarea infrastructurii IT şi telecomunicaţii.

Compania  este controlată în proporţie de 58,7% de statul roman prin Secretariatul General al Guvernului şi are 1,9  miliarde de lei capitalizare.

De la începutul anului, acţiunile TEL înregistrează o creştere de 4,6%, pe fondul unui rulaj de 31 milioane de lei.


 

Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.