Energie

Tinmar Energy şi companii afiliate, deţinute de omul de afaceri Augustin Oancea, au fost amendate de ANRE cu 100.000 lei. Care au fost neregulile descoperite?

Tinmar Energy şi companii afiliate, deţinute de omul de...

Autor: Roxana Petrescu

03.11.2022, 14:47 459

Tinmar Energy, cel mai mare furnizor privat de energie electrică, şi companii afiliate Tinmar au fost amendate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în urma unor acţiuni de control inopinate ca urmare a notificărilor privind întreruperea furnizării energiei electrice transmise clienţilor finali, începând cu data de 16.09.2022.

“În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societăţile în cauză şi-au îndeplinit obligaţia de achiziţionare a energiei electrice pentru acoperirea consumului clienţilor şi nu au denunţat unilateral contractele de furnizare a energiei electrice”, arată ANRE. Chiar şi aşa însă, unele companii au fost amendate pentru că au emis notificări privind întrerupearea furnizării de energie, chiar dacă nu le-au pus în aplicare.

“Pentru emiterea şi transmiterea către clienţi a notificărilor privind întreruperea furnizării energiei electrice începând din data de 16.09.2022, fără a avea acest drept, societăţile TINMAR ENERGY S.A. şi SOLPRIM S.R.L. au fost sancţionate fiecare cu amendă contravenţională în valoare de 20.000 lei.” Mai departe, societatea EYE MALL S.R.L. a fost sancţionată cu amendă în valoare de 60.000 lei pentru emiterea şi transmiterea către clienţi a notificărilor privind întreruperea furnizării energiei electrice începând din data de 16.09.2022, fără a avea acest drept, precum şi pentru inserarea în contractele de furnizare a energiei electrice a unei clauze care dă dreptul furnizorului de a denunţa unilateral contractual.

“A fost totodată, dispusă măsura de a modifica toate contractele de furnizare a energiei electrice încheiate cu clienţii finali în sensul eliminării clauzei care dă dreptul furnizorului de a denunţa unilateral contractul.”

În septembrie, compania spunea oficial că nu a denunţat niciun contract de furnizare a energiei, la acel moment fiind vehiculate informaţii privind stabilitatea financiară a Tinmar Energy. Totodată, de la cel mai înalt nivel, speculaţiile făcute cu energia, revânzarea acesteia, au fost indicate ca factori care au contribuit la preţurile istorice înregistrate pe plan local. Datele publice arată că portofoliul de clienţi al firmei era la finalul primului semestru la jumătatea celui de anul trecut. Tot din datele publice ale Tinmar Energy mai reiese însă un lucru şi anume că deşi portofoliul total de clienţi s-a redus în prima jumătate a anului faţă de perioada similară a anului trecut, cantitatea de energie furnizată către acest portofoliu diminuat a fost chiar în uşoară creştere faţă de primul semestru din 2021. Tinmar Energy a terminat anul trecut cu un business de 3,56 mld. lei (circa 730 mil. euro), în creştere cu 62% faţă de 2020. Mai important însă, compania a bifat un profit net de 143 de milioane de lei, cu 27% mai mare faţă de cel din 2020, în contextul în care mulţi jucători mari din comerţul cu energie au încheiat anul cu pierderi istorice.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO