Energie

Statul dă amenzi de formă pentru greii din energie pentru manipularea pieţei şi a preţurilor

Statul dă amenzi de formă pentru greii din energie...

Autor: Roxana Petrescu

21.09.2022, 00:07 1670

Una dintre metodele prin care s-a manipulat comerţul angro cu energie sau gaze, cu impact pe preţ, sunt tranzacţiile de tip wash-trade prin care s-a creat iluzia unei cereri mari pe pieţe.

Businessuri de miliarde sau sute de milioane de lei axate pe comerţul cu energie şi gazul natural au fost „delicat“ amendate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru manipulare sau tentativă de manipulare a pieţelor angro de energie şi gaz natural.

În 2021, piaţa de furnizare de energie a avut o valoare de circa 29 mld. lei, iar cea de gaze de 20 mld. lei, multe companii bifând un an de vis după scumpirile de coşmar.

„Pentru încălcarea prevederilor, ANRE a aplicat participanţilor la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale investigaţi sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 14,9 milioane de lei“, a mai precizat instituţia. Printre firmele care au primit amenzi de la ANRE, modice raportate la cifra de afaceri, se numără MET Energy România, E.ON Energie România, Nova Power & Gas şi Premier Energy.

Doar una dintre companiile menţionate a răspuns solicitării ZF de a comenta primirea acestor amenzi. „Deciziile şi procesele verbale emise de ANRE au fost contestate de compania noastră în instanţe, conform procedurilor legale aplicabile, aceste dosare aflându-se în diferite etape de soluţionare. E.ON respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare în toate activităţile pe care le desfăşoară în România, care se bazează pe transparenţă, nediscriminare şi echitate“, au comunicat reprezentanţii E.ON România.

UPDATE. Comentariu Premier Energy

“În legatură cu amenda ANRE pentru suspiciuni de manipulare a pieţei în intervalul 1.10.2019 - 31.12.2019, Premier Energy face următoarele clarificări. Unicul scop al acestor tranzacţii a fost acela de a închide valoarea reziduală de realizare a Obligaţiei anuale de tranzacţionare pe pieţele centralizate, în calitate de cumpărător, respectiv vânzător”, au precizat azi reprezentanţii Premier Energy. Potrivit acestora, ponderea tranzacţiilor care au făcut obiectul tranzacţiei este nesemnificativă, 0, 0301%, în raport cu totalul tranzacţiilor anuale ale societăţii, efectul cumulat fiind de 2.520 lei.

„Premier Energy a acţionat cu bună credinţă în scopul îndeplinirii obligaţiilor legale, iar tranzacţiile în cauză reprezintă valori reziduale, de închidere şi care trebuie interpretate strict prin prisma acestei obligaţii unice în Europa, stabilită în sarcina furnizorilor de gaze naturale din România. Precizăm şi că Premier Energy a contestat în instanţă decizia de sancţionare din partea ANRE.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO