Energie

Stassis, Enel România: Piaţa energiei trece acum prin prima sa încercare excepţională

Stassis, Enel România: Piaţa energiei trece acum prin...

Autor: Roxana Petrescu

30.01.2017, 16:29 686

Georgios Stassis, country manager Enel România, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa locală a energiei electrice cu un business de circa un miliard de euro, spune că situaţia actuală, caracterizată prin preţuri şi consum istorice, arată cât de importantă este încurajarea prin reglementările potrivite a proiectelor pe termen lung în detrimentul speculaţiilor din sectorul energetic. De mai bine de o săptămână, preţul spot al energiei se menţine în jurul pragului de 100 de euro, situaţie fără precedent în domeniul de profil. Deşi creşterea preţurilor a fost iniţial generată de creşterea cererii de energie pe fondul temperaturilor foarte joase, ceea ce a urmat lasă loc de interpretări, nefiind excluse anumite comportamente speculative.

„Încă tânăra piaţă românească a energiei trece acum prin prima sa încercare excepţională. Preţurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcţionare, iar unii furnizori denunţă unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale preţurilor, lăsând clienţii fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate”, spune Stassis. Enel asigură distribuţia şi funizarea de energie electrică în trei regiuni ale ţării, Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea, fiind unul dintre cei mai importanţi jucători în funcţie de numărul de consumatori. În plus, Enel este şi una dintre companiile care au investit puternic în sectorul energiilor regenerabile. În total, potrivit estimărilor ZF, Enel a investit în România aproape 800 de milioane de euro, mai ales în proiecte eoliene, având acum o capacitate totală de 534 MW. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO