Energie

Săraca fată bogată: România, liderul resurselor în regiune, nu are nicio companie în topul energiei

Săraca fată bogată: România, liderul resurselor în...

Autor: Roxana Petrescu

30.09.2015, 00:07 3656

România este ţara cu cea mai mare producţie de petrol din regiune, de patru ori mai mare decât cea a Poloniei, şi ocupă poziţia fruntaşă şi la extracţia de gaze, potrivit statisticilor europene în care nu este inclusă şi Ucraina. Tot­odată, România are a do­ua cea mai mare capa­citate de producţie a energiei electrice, prima poziţie fiind ocupată de această dată de Polonia.

În ciuda resurselor de indiviat pe care România le are, la nivel regional piaţa locală a reuşit să rămână un jucă­tor modest, doar o companie, OMV Petrom, intrând în topul celor mai mari 15 firme energetice regionale întocmit de consultanţii de la Deloitte.

În schimb, topul este dominat de companii energetice din Polonia, Un­garia şi Cehia, firme con­tro­late de stat sau în care sta­tul deţine pachete sem­nificative.

PKN Orlen (Polo­nia), MOL (Ungaria), PGNiG (Po­lo­nia) şi CEZ (Cehia) do­mină cu autoritate topul celor mai mari com­panii ener­getice din regiune, toate aceste com­panii având struc­turi integrate de busi­ness. România apare abia pe locul 12, prin inter­mediul OMV Pe­trom. Nicio companie românească de stat nu intră în topul celor mai mari companii energetice regionale. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO