Energie

Rareş Hurghiş, Executive Director FEL România: Strategia de hidrogen a României are nevoie de 4,6 mld. euro pentru a fi implementată. Avem suficiente premise să investim în văi ale hidrogenului şi să le definim mult mai incluziv

ZF Power Summit 2024

Rareş Hurghiş, Executive Director FEL România:...

Autor: Alexandra Matei

28.02.2024, 18:47 107

Strategia de hidrogen a României, spune Rareş Hurghiş, Executive Director FEL România, are nevoie de 4,6 mld. euro pentru a fi implementată, făra a fi inclusă şi zona de transport a hidrogenului, iar în acest moment sunt suficiente premise pentru a investi în văi ale hidrogenului şi pentru a le defini mult mai incluziv. 

„Strategia de hidrogen prevede respectivele văi care ar putea fi dezvoltate la nivelul României, însă din perspectiva noastră se uită doar la hidrogenul verde. Cred că ar trebui să avem o abordare mai incluzivă pentru că România are resurse de gaze naturale pe care le va folosi probabil până la orizontul anului 2040. Premise sunt, însă trebuie să punem şi nişte bani pentru a finanţa aceste văi ale hidrogenului. Strategia de hidrogen a României are nevoie de 4,6 mld. euro pentru a fi implementată şi nu ţine cont şi de zona de transport a hidrogenului. Avem suficiente premise să investim în văi ale hidrogenului şi să le definim mult mai incluziv”, a spus el în timpul ZF Power Summit 2024.

Totuşi, fondurile dedicate proiectelor de hidrogen verde, menţionează acesta, sunt limitate deocamdată. În afară de PNRR, adaugă Rareş Hurghiş, în momentul de faţă nu mai sunt call-uri lansate pentru proiectele de hidrogen în România. 

„S-au încheiat call-urile unde OMV Petrom a obţinut finanţare prin PNRR – am avut 150 mil. euro alocaţi. În România, băncile încep să se uite la diverse soluţii în zona de energie regenerabilă, cum este şi hidrogenul. Însă, dacă vrei să dezvolţi un astfel de proiect, este mai bine să mergi la nivel european”, a punctat el.

Acesta a mai spus, în timpul evenimentului, că noul trend la nivel mondial este hidrogenul alb, care apare în mod natural în scoarţa terestră a pământului şi care ar putea să existe şi în România. Hidrogenul alb, menţionează el, poate ajunge la un cost de sub un euro per kilogram. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO