Energie

RADET are la dispoziţie capacităţi suplimentare de producţie, după avaria de la CTE Vest

RADET are la dispoziţie capacităţi suplimentare de...

Autor: Alina Oprea

05.01.2016, 16:52 155

Un cazan de apă fierbinte al CTE Bucureşti Vest, care producea pentru cartierele Crângaşi, Militari şi Drumul Taberei 20 Gcal/h, mai puţin de 10% din cât livra centrala, s-a oprit din funcţionare luni la ora 11:25, ca urmare a unei avarii, potrivit unui comunicat al ELCEN.

Ca urmare a acestei avarii, compania a suplimentat producţia la CTE Grozăveşti, cu circa 60 Gcal/h, şi a anunţat Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) că are disponibilităţi de producţie a energiei termice de 50 Gcal/h în CTE Progresu, respectiv 100 Gcal/h în CTE Bucureşti Sud, care pot fi utilizate pentru asigurarea condiţiilor de confort termic locuitorilor Bucureştiului.

"Aceste capacităţi de producţie sunt în continuare disponibile şi neutilizate. Mai mult decât atât, începând de azi, ora 18:00, ELCEN mai pune la dispoziţia RADET încă 140 Gcal/h, ca urmare a comenzii de pornire a blocului nr. 5 de la CTE Bucureşti Sud", potrivit comunicatului.

RADET a anunţat luni că furnizarea încălzirii şi apei calde în mai multe blocuri din Drumul Taberei şi Militari s-a făcut cu dificultate, din cauza parametrilor scăzuţi ai agentului termic livrat de ELCEN.

Regia a susţinut că a solicitat un debit de 4.200 de tone pe oră la o temperatură de 103 grade Celsius şi a primit 3.400 de tone pe oră la temperatura de 93 - 96 de grade Celsius.

La solicitarea primarului general al Capitalei, Răzvan Sava, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, i-a convocat pe reprezentanţii RADET şi ELCEN marţi, 5 ianuarie, la sediul ministerului, pentru discuţii privind furnizarea căldurii şi apei calde, după problemele apărute în cartierele bucureştene.

Discuţiile vor începe în jurul orei 17:00.

ELCEN, controlat de stat, prin Ministerul Energiei, este producătorul şi furnizorul de agent termic pentru RADET, companie responsabilă de distribuţie la nivelul Capitalei. ELCEN are de recuperat de la RADET aproape un miliard de euro, din care 650 milioane euro reprezintă debitul principal (pentru marfa livrată), iar restul sunt penalităţi.

Electrocentrale Bucureşti a anunţat în decembrie că vrea să achiziţioneze servicii juridice privind acţionarea Primăria Bucureşti în instanţă, pentru neachitarea subvenţiei pe gigacalorie pentru populaţie, şi caută alternative la fuziunea cu RADET. Subiectele vor fi discutate de acţionarii ELCEN la 25 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO