Energie

Proiectul Energie pentru Viaţă: Asociaţia Energia Inteligentă a instalat panouri fotovoltaice în gospodării izolate din Munţii Gurghiului şi care nu au fost până acum electrificate

Autor: Liviu Popescu

20.12.2022, 11:46 537

 Asociaţia Energia Inteligentă a finalizat cea de-a patra etapă a proiectului „Energie pentru Viaţă” prin care au fost montate panouri fotovoltaice în gospodării izolate situate în Munţii Gurghiului.

Astfel, locuitorii celor cinci case din satul Valea Rotundă, Comuna Dealu, Judeţ Harghita care nu au fost niciodată electrificate, vor petrece primele Sărbători de iarnă din viaţa lor în locuinţe iluminate cu ajutorul curentului electric. Beneficiarii acestei etape a proiectului „Energie pentru Viaţă” sunt persoane de toate vârstele; cel mai tânăr locuitor are vârsta de 7 luni, iar cel mai vârstnic, 74 de ani.

Lansat în vara anului 2021 cu ocazia împlinirii a cinci ani de activitate a Asociaţiei Energia Inteligentă, proiectul „Energie pentru Viaţă” a beneficiat de sprijin financiar care a făcut posibilă derularea lui în patru etape: localitatea Întregalde, Judeţ Alba, (iunie 2021), sat Puntea Lupului, Judeţ Harghita (octombrie 2021), comunele Năruja şi Vintileasca, Judeţ Vrancea (septembrie 2022) şi satul Valea Rotundă, comuna Dealu, Judeţ Harghita (decembrie 2022).

”Consider că este de datoria noastră, a tuturor, să ne implicăm în proiecte cu impact asupra societăţii, proiecte care pot schimba în bine viaţa semenilor noştri şi care în acelaşi timp au un puternic mesaj social. Dezvoltarea durabilă pe care ne-o dorim cu toţii se poate obţine doar arătând grijă faţă de oameni şi mediu. Prin ”Energie pentru viaţă” am reuşit să schimbăm în bine viaţa beneficiarilor acestui proiect, aducând pentru prima dată curent electric în casele lor, în timp ce am folosit energie din surse regenerabile. Aşa cum am mai spus, „Energie pentru viaţă” este un proiect despre oameni şi cu oameni. Este un proiect despre oameni care nu au avut curent electric în casele lor nici măcar o zi şi cu oameni care au făcut ca lucrurile sa se întâmple şi ca lumina electrică sa ajungă în aceste case, fie ca sunt ei sponsori, susţinători sau voluntari în cauza noastră. Le suntem recunoscători tuturor pentru implicare, pentru că au adus o rază de speranţă în viaţa beneficiarilor proiectului şi sperăm să nu ne oprim aici, ci să devină o tradiţie şi să continuăm acest proiect şi în anii următori”, spune Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

În România, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Judeţene si Prefecturi, în 2018 peste 52.000 de gospodării nu aveau curent electric, multe dintre acestea aflându-se în zone izolate.

Deşi necesare, investiţiile pentru conectarea gospodăriilor la reţeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficienţă, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuţie, aşadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge şi aici. Toate finanţările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puţin de 2 km de reţeaua de energie existentă. Astfel, circa 9.000 de gospodării din România nu au nici o speranţă de a vedea energia electrică.

Prin proiectul ”Energie pentru viaţă”, Asociaţia Energia Inteligentă şi-a propus atât atragerea finanţărilor necesare montării de panouri fotovoltaice în case izolate, care nu au avut niciodată curent electric, cât şi tragerea unui semnal de alarmă asupra numărului mare de gospodării neelectrificare care se găsesc în România la ora actuală. Implicarea pe parcursul acestei iniţiativei în toate etapele proiectului a adus o schimbare în bine, iar Energia a putut să apară în Viaţa tuturor beneficiarilor.​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO