Energie

Presa internaţională: Liberty Steel, din care face parte şi Liberty Galaţi, fostul Sidex, se pregăteşte de restructurare şi va vinde activele neprofitabile. Activitatea se va concentra pe capacităţile profitabile, printre care şi Galaţi

Presa internaţională: Liberty Steel, din care face...

Autor: Răzvan Botea

06.05.2021, 10:13 340

Liberty Steel, grup producător de oţel din care face parte şi Liberty Galaţi, fostul combinat Sidex Galaţi, va începe un proces de restructurare a operaţiunilor, după ce principalul finanţator, Greensill, a intrat in incapacitate de plată. Capacităţile neprofitabile vor fi vândute, iar acţiunea se va concentra asupra unităţilor care funcţionează, printre care şi combinatul de la Galaţi, scrie site-ul spglobal.com.

Scopul restructurării este de a continua să îmbunătăţească performanţele comerciale şi operaţionale ale acelor unităţi care sunt profitabile, a declarat un purtător de cuvânt într-o declaraţie prin e-mail, pentru sursa citată.

Liberty Steel, cu aproximativ 20 mil.  tone/an de capacitate de rulare a produselor în întreaga lume, din care aproximativ 10 milioane de tone/an în Europa, nu a specificat care dintre unităţile sale sunt neprofitabile. Compania are peste 200 de facilităţi de producţie la nivel global în 10 ţări, angajând peste 30.000 de oameni.

Surse apropiate de Liberty, citate de S&P Global, au declarat că „s-a arătat foarte clar că principalele companii ale grupului - Liberty Whyalla (în Australia) şi Liberty Galaţi şi Liberty Ostrava în Europa - au performanţe bune.”

Liberty Steel a crescut rapid în ultimii ani, devenind al patrulea cel mai mare producător de oţel din Europa, cu o capacitate de oţel brut de 6 milioane de tone pe an în regiune, după ce a achiziţionat mai multe capacităţi, inclusiv Ostrava şi Galaţi, de la producătorul de oţel ArcelorMittal. Grupul are acum însă dificultăţi din cauză că principalul său finanţator, fondul de investiţii Greensill, a intrat în insolvenţă.

Într-un interviu acordat ZF, Ajay Aggarwal, membru în Consiliul de Administraţie al combinatului Liberty Galaţi şi directorul executiv al GFG, principalul acţionar Liberty Galaţi, a spus că unitatea de la Galaţi este profitabilă şi are comenzi, lucrând în acel moment la capacitate maximă.

„Suntem siguri că vom trece peste dificultatea cu care se confruntă Alianţa GFG din cauza plasării în administrare judiciară a principalului său furnizor financiar. Cu toate acestea, este important să reţineţi că Liberty Galaţi este o unitate viabilă şi profitabilă, care şi-a crescut producţia în comparaţie cu anul trecut, care este capabilă să livreze oţel de calitate şi să producă finanţarea necesară pentru operaţiunile şi proiectele sale obişnuite“, a spus, pentru ZF, Ajay Aggarwal.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO