Energie

Un parc fotovoltaic de 80 MW a fost pus în funcţiune la Doiceşti-Şotânga. Investiţia face parte din proiectul energetic care va cuprinde şi prima centrală nucleară de mici dimensiuni din lume, dezvoltată de americanii de la NuScale

Un parc fotovoltaic de 80 MW a fost pus în funcţiune la...

Autor: Cristina Bellu

04.08.2023, 09:12 1879

Parcul fotovoltaic Doiceşti-Şotânga, cu o putere instalată de 80 MW, a fost pus în funcţiune. Investiţia face parte din proiectul energetic de la Doiceşti, care va include şi prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din Europa, a doua după SUA, dezvoltată de americanii de la NuScale.

Energia produsă în centralele fotovoltaice va asigura puterea necesară tuturor echipamentelor şi utilajelor folosite în execuţia viitoarei Centrale SMR de la Doiceşti, precum şi energia necesară asigurării serviciilor interne ale Centralei SMR, după punerea acesteia în funcţiune.

România, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, este prima ţară din Europa şi a doua după Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu 6 module şi o putere instalată de 462 MW.

"Proiectul Complexului Energetic de la Doiceşti este un exemplu de colaborare naţională şi internaţională în vederea dezvoltării unui model de viitor pentru generarea de energie curată, sustenabilă, care să ofere multiple beneficii pentru comunitate şi pentru mediul economic-industrial. Noul complex energetic va demonstra nu numai complementaritatea acestor două surse de energie curată, nucleară şi fotovoltaică, dar va aduce şi multiple beneficii socio-economice în zonă. Prin acces la o sursă curată, sigură, stabilă şi eficientă de energie, se va dezvolta în zona Doiceşti un adevarat hub industrial, cu potenţialul de a atrage noi investitori în zona", spune Cosmin Ghiţă, Director General S.N. Nuclearelectrica SA.

Odată cu maturizarea proiectului SMR, parcul fotovoltaic va intra în patrimoniul RoPower, compania de proiect pentru dezvoltarea tehnologiei SMR în România.  

"Energia produsă în centralele fotovoltaice va contribui, alături de energia produsă de viitoarea Centrală SMR de la Doiceşti, la  dezvoltarea socio-economică a zonei, la bunăstarea populaţiei, precum şi la creşterea securităţii energetice a României şi la reducerea emisiilor de CO2.”, adaugă Marius Dănilă, CEO RoPower.  

Partenerii proiectului sunt Nuclearelectrica, americanii de la NuScale, dar şi grupul E-INFRA, controlat de omul de afaceri Teofil Mureşan, care deţine amplasamentul de la Doiceşti.

“Complexul Energetic nuclear - fotovoltaic de la Doiceşti marchează încă o bornă din parcursul planificat al proiectului care, pe lângă asigurarea de energie verde şi siguranţa în alimentarea şantierului, aduce şi mai multă încredere investitorilor acestui proiect. ”, completează Teofil Mureşan, CEO E-INFRA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO