Energie

Olandezii de la Photon Energy au conectat la reţea două centrale fotovoltaice din Făget şi Săhăteni, cu o capacitate de producţie combinată de 10,3 MWp. Compania se aşteaptă ca cele două unităţi să genereze venituri de peste 2 mil. euro în 2024

Olandezii de la Photon Energy au conectat la reţea două...

Autor: Cristina Bellu

30.08.2023, 10:36 3560

Photon Energy Engineering Romania, filiala românească a grupului olandez Photon Energy, dedicată serviciilor tehnologice, de achiziţii şi construcţii (EPC), a finalizat şi conectat la reţea două centrale fotovoltaice (PV) situate în apropiere de Făget (judeţul Timiş) şi Săhăteni (judeţul Buzău), cu o capacitate de producţie combinată de 10,3 MWp.

Unităţile, deţinute în întregime de Photon Energy Group, se întind pe 4,8 şi, respectiv, 10 hectare de teren viran, şi sunt dotate cu 18.300 de panouri solare combinate.

Oficialii companiei estimează că producţia anuală totală a centralelor electrice va fi de aproximativ 4,7 GWh, respectiv 10,9 GWh, modulele solare urmând să furnizeze energie curată către reţelele gestionate de E-Distribuţie Banat (Făget) şi Distribuţie Energie Electrică România (Săhăteni).

“Energia electrică produsă va fi vândută pe piaţa energiei pe bază comercială, fără niciun fel de sprijin guvernamental şi fără un acord de cumpărare de energie electrică cu un distribuitor de energie”, spun reprezentanţii Photon Energy.

Compania se aşteaptă ca centralele să genereze venituri de aproximativ 2,25 milioane de euro în 2024 pe baza preţurilor curente la termen pentru sarcina de bază a energiei electrice în România.

„În urma punerii în funcţiune a primelor noastre şase centrale electrice din România la începutul acestui an, punerea în funcţiune a instalaţiilor din Făget şi Săhăteni reprezintă o altă etapă importantă pentru Photon Energy pe piaţa românească de energie regenerabilă, unde avem o capacitate suplimentară de aproximativ 20 MWp în cinci locaţii diferite într-un stadiu avansat de construcţie.”, spune Georg Hotar, CEO al Photon Energy Group.

Portofoliul IPP (Independent Power Producer) al companiei include acum 96 de centrale solare, cu o capacitate combinată de generare de 123,4 MWp.

În prezent, o capacitate totală de peste 100 MWp este vândută ca energie electrică curată direct pe piaţa de energie.

Compania dezvoltă în prezent proiecte fotovoltaice solare la scară utilitară, cu o capacitate combinată de peste 1,2 GWp MWp în Australia şi pe pieţele sale principale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv 223 MWp în România, o capacitate totală de 20,1 MWp fiind într-o etapă de construcţie avansată.

 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO