Energie

Liviu Gavrilă, vicepreşedinte RWEA: În industria eoliană încă există o perspectivă de dezvoltare, doar că fereastra de oportunitate începe să se închidă. Avem între 8-10 GW de vânt la care ar trebui să ajungem până în 2030. Ar trebui să mai rafinăm anumite ţinte şi obiective

ZF Power Summit 2024

Liviu Gavrilă, vicepreşedinte RWEA: În industria...

Autor: Cristina Bellu

28.02.2024, 15:05 91

În România încă există o perspectivă de dezvoltare, doar că fereastra de oportunitate începe încet să se închidă. Avem între 8-10 GW de vânt la care ar trebui să ajungem până în 2030. Dacă ne gândim la ceea ce ar trebui să se întâmple în reţele, o să vedem că, la un moment dat, cu cât împingem aceste acţiuni către 2030, o să realizăm că lucrurile sunt destul de complexe. Ar trebui să mai rafinăm anumite ţinte şi obiective, pentru că trebuie să dăm dovadă în primul rând de flexibilitate, consideră Liviu Gavrilă, vicepreşedinte în cadrul Romania Wind Energy Association (RWEA).

“Dacă ne uităm la curbele de preţ estimate în T4/2023, şi comparăm cu curbele de preţ din T1/2024, o să vedem nişte diferenţe semnificative pe diersele tipuri de produse. Adică, oricât de mult am încerca să prognozăm evoluţii de preţuri cu ce se va întâmpla cu aceşti GW de energie regenerabilă, pare un mix extrem de complicat, însă nu este chiar aşa. România are această oportunitate de a fi un factor de stabilitate în regiune – avem apă, avem gaze, avem vânt, avem un potenţial verde uriaş, care poate fi exact pârghia spre reindustrializare şi care poate să fie în sine un proiect de ţară. Ar fi bine ca piaţa să fie lăsată să-şi producă şi să-şi găsescă singură soluţiile, fără intervenţia statului, pentru că piaţa este suficient de matură, oamenii au suficientă capacitate de adaptare, de la instituţiile de finanţare care încep încet, încet, să gândescă produse fără PPA, şamd”, a spus Liviu Gavrilă la ZF Power Summit 2024.

Alte declaraţii:

♦ Vorbim de o tranziţie, de multe proiecte care trebuie să se deruleze, sunt multe proiecte de rezolvat. Dacă începem să gândim regional, preţul la energie este unul impus de regiune, nu unul pe care noi îl putem influenţa.  Avem resusrse, avem capacitate de interconectare, avem acestă perspectivă de electrificare. Cred că dacă facem paşi fermi şi mergem în aceeaşi direcţie în următorii ani, cu un ritm un pic mai susţinut, putem să ajungem la 7 GW noi de vânt până în 2030.

♦ Pentru anul acesta există suficient de multe proiecte care avansează. Suntem în negocieri avansate cu principalii producători de turbine, multe dintre ele la săptămâni sau luni distanţă. Nu ne aşteptăm la ceva deosebit în acest an, pentru că intrevalul de timp de la care se dă o comandă fermă pînă la livrare este de 12 luni. Depinde foarte mult şi de conjunctura regională. Suntem departe de o medie europeană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO