Energie

Iustinian Captariu, Partner Kinstellar: Nu este un secret pentru nimeni că România a atras foarte mult în termeni de investiţii de regenerabile. După Polonia, România are prim-planul urmată de Bulgaria, după care urmează alte ţări. Până acum România a făcut o treabă bună să atragă toate investiţiile. Rămâne de văzut ce se va materializa

ZF Power Summit 2024

Iustinian Captariu, Partner Kinstellar: Nu este un secret...

Autor: Mircea Nica

28.02.2024, 16:08 106

Nu este un secret pentru nimeni că România a atras foarte mult în termeni de investiţii de regenerabile. După Polonia, România are prim-planul urmată de Bulgaria, după care urmează alte ţări. Până acum România a făcut o treabă bună să atragă toate investiţiile. Rămâne de văzut ce se va materializa, a spus Iustinian Captariu, Partner Kinstellar, în cadrul ZF Power Summit 2024.

“Va mărturisesc că acum un an şi ceva nu era săptămână în care să nu am 2-3 apeluri pe puţin cu fonduri de investiţii, cu investitori care căutau proiecte în România. Şi acum le am, dar piaţa este puţin mai mult în expectativă. Lucrurile s-au mai răcit puţin, de unde erau preţurile foarte sus şi piaţa era într-o efervescenţă, acum este un joc al aşteptărilor între investitori şi dezvoltatori. Sunt multe proiecte pe piaţă, dar clienţii ne spun că încă nu se lasă la preţuri. Rămâne de văzut ce se va întâmpla”, a explicat Iustinian Captariu.

Ce a mai spus Iustinian Captariu, Partner Kinstellar:

Noi avem cel puţin anul acesta proiecte care vor ajunge de “ready to build” între 1.500 şi 2.000 MW, în principal solar şi mai puţin vânt, cam 200-300 MW pe partea de vânt. Sunt proiecte care au trecut prin furcile caudine ale developmentului. Sunt bine făcute, urmează să obţină dacă nu au obţinut autorizaţiile de construire şi credem că se vor face.

Cred că cei care au fost primii veniţi, care şi-au asumat un anumit risc, acum trag roadele şi cred că aşa va fi şi pe zona de stocare. În toate discuţiile cu clienţii, stocarea ar putea fi următorul driver de creştere pe toată piaţa. Este nevoie de echilibrare, vom ajunge în situaţii asemănătoare Germaniei în care dacă producţia pe partea de regenerabile creşte şi asumând că şi infrastructura urmează să ţină pasul, vom avea probleme de echilibrare, iar stocarea este un punct central.

Acum începem due diligence pe un proiect stand-alone pe partea de stocare, între 60 şi 80 de MW pe modelul pe care îl vedem foarte frecvent în Marea Britanie şi alte state de a face arbitraj între vânzare şi cumpărare. Vedem mulţi clienţi care au capacitate, terenuri rezervate pentru a dezvolta stocarea.

Hidrogen nu prea am văzut. Ştiu că mulţi din clienţii noştri îşi pun probleme legate de hidrogen. Sunt multe discuţii în care participăm sau le intermediem. Este nevoie de un întreg ecosistem pentru hidrogen.

Comisia Europeană se uită şi a început să se uite atent în baza instrumentelor pe care le are la dispoziţie se uită la companiile din China care participă la licitaţii. Acest lucru ar putea să mai niveleze un pic din concurenţă, dar întrebarea este dacă nu accesăm acele surse de aprovizionare cu ce venim la schimb şi la ce preţ.

Partea mai puţin bună este întotdeauna de legislaţie şi aplicarea ei. Cum a spus cineva, ne este şi teamă să mai cerem să vrem să fie îmbunătăţită. Sunt multe probleme la accesul pe terenuri.

Vedem însă un apetit pe de o parte la unii investitori mai mare de risc pentru unele proiecte care de exemplu sunt composesorate sau păşuni. Acolo situaţia încă nu este complet clarificată.

Pe lângă legislaţia în sine este şi problema de administraţie. Capacitatea administraţiei şi mai ales administraţiei locale de a ţine pasul cu toate investiţiile. Lucrurile au mers pe repede înainte, a venit un volum mare de investiţii, dar de multe ori vedem licitaţii făcute local pentru astfel de proiecte de regenerabile care nu sunt bancabile. De exemplu, nu au mai făcut încă o licitaţie pentru că nu au avut două oferte valabile sau caietul de sarcini este făcut foarte prost şi nu avem ce să facem cu acele proiecte. Este păcat pentru că sunt investiţii foarte mari care vin în comunităţile respective şi nu pot merge mai departe.

Unde aş vedea un risc pentru viitor, eu am prins şi primul val de regenerabile şi întotdeauna ne uităm ca nu cumva să repetăm istoria. Multe proiecte nu depinde neaparat de suport. Riscul principal vine din partea politică, din legislaţie. Dacă cumva vom ajunge într-o situaţie de dezechilibre mari în sistem ce va face Guvernul? Va interveni brutal şi va lua de pe o zi pe alta o ordonanţă de urgenţă prin care să afecteze piaţa? Sperăm că nu, sperăm că s-a învaţat din greşeli.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO