Energie

Hidroelectrica încearcă să se scuture de "băieţii deştepţi": producătorul de energie a trimis notificări de reziliere pentru contractele directe

Hidroelectrica încearcă să se scuture de "băieţii deştepţi": producătorul de energie a trimis notificări de reziliere pentru contractele directe

Autor: Roxana Petrescu

13.12.2011, 15:45 1059

Hidroelectrica, cel mai mare pro­ducător de energie controlat de statul român, vrea să pună punct relaţiei contractuale de aproape un deceniu pe care a dezvoltat-o cu mai multe companii private de comerţ cu elec­tricitate, de exemplu Energy Holding, unul dintre "băieţii deştepţi" ai sectorului.

Astfel, Hidroelectrica a transmis la în­ceputul acestei săptămâni către beneficiarii contractelor bilaterale de vânzare a energiei electrice care nu au fost încheiate pe bursa de energie OPCOM notificarea privind intenţia de reziliere a contractelor aflate în derulare, la primul termen posibil, în conformitate cu prevederile legale şi contractuale. În joc sunt contracte de circa jumătate de miliard de euro pe an.

Reprezentanţii Hidroelectrica nu au putut fi contactaţi pentru detalii suplimentare.

Singurele ieşiri ale Hidroelectrica, a doua cea mai valoroasă companie din România, pe bursa de energie OPCOM au fost în 2005, în 2009 şi în 2010. Ultimele două ieşiri ale Hidroelectrica în ringul de tranzacţionare a energiei au fost numai pentru a stinge setea de electricitate a ArcelorMittal Galaţi, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România.

Potrivit rapoartelor publicate de Fondul Proprietatea, acţionarul minoritar al com­paniei, anul trecut din toată energia hidro produsă, de 19,8 TWh, peste 75% a fost vândută pe contracte directe. Preţul mediu pe aceste contracte a fost de 121,6 lei pe MWh (circa 29 de euro pe MWh), pentru energia pură vândută de Hidroelectrica, şi de 129,2 lei pe MWh (aproape 31 de euro pe MWh) prin includerea unui tarif pentru introducerea energiei în reţea.

Potrivit informaţiilor publicate de OPCOM, bursa de energie, anul trecut preţul electricităţii pe piaţa spot a fost de 37,08 euro/MWh, iar pe cea a contractelor bilaterale a fost de 36,52 euro/MWh. Practic, Hidro­electrica a renunţat astfel la profituri de peste 90 de milioane de euro prin vânzarea ener­giei în mod direct, în loc de a o tran­zacţiona pe bursă. Valoarea energiei vândute pe aceste contracte directe a fost, potrivit rapoartelor publicate de Fondul Proprietatea, de peste 433 de milioane de euro anul trecut.

Cele mai mari contracte de vânzare a energiei electrice hidro sunt cele cu Alro, cel mai mare consumator de energie din România, Energy Holding, una dintre cele mai cunoscute businessuri de comerţ cu electri­citat, pusă pe picioare la începutul anilor 2000 de Bogdan Buzăianu, un om de afaceri apropiat cercurilor puterii, elveţienii de la Alpiq şi cel cu ArcelorMittal Galaţi.

Contractele directe ale Hidroelectrica, semnate la începutul anilor 2000 şi care în unele cazuri au fost prelungite până în 2018 chiar anul trecut, au iscat o serie de controverse de-a lungul timpului, compania fiind acuzată că-şi vinde energia la un preţ mult prea mic comparativ cu cât ar obţine dacă ar ieşi cu întreaga cantitate pe bursa de energie. Pe de altă parte, managementul Hidroelectrica a motivat încheierea acestor contracte prin necesitatea obţinerii unor garanţii pe termen lung privind încasările, contractele directe fiind singura modalitate de garantare a unor împrumuturi necesare pentru susţinerea activităţii companiei. În ciuda acestor controverse, anul trecut o parte din aceste contracte directe au fost prelungite până în 2018.

Intenţia Hidroelectrica de a scăpa de aceste contracte vine în contextul presiunii exercitate de FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

"Transmiterea notificării a fost aprobată în cadrul consiliului de administraţie al societăţii, în conformitate cu dispoziţia transmisă de ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, ca urmarea angaja­men­telor asu­mate de către Guvernul României în scri­soarea de intenţie şi memorandumul tehnic de în­ţelegere, documente semnate cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană", au mai declarat repre­zentanţii Hidroelectrica.

Săptămâna trecută, directorul general al producătorului de energie Constantin Tri­henea şi-a dat demisia, conducerea Hidro­electrica fiind în prezent preluată de Dragoş Zachia, fost director general adjunct al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO