Energie

Guvernul ar putea aproba astăzi deal-ul cu Rompetrol

Guvernul ar putea aproba astăzi deal-ul cu Rompetrol

Autor: Adrian Cojocar

19.02.2013, 11:54 914

Reprezentanţii OPSPI au precizat că acordul semnat de aceştia cu Rompetrol Group va fi supus votului în şedinţa de guvern de astăzi.

“Autorităţile române, reprezentate prin Ministrul delegat pentru Energie şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), au derulat negocieri cu reprezentanţii Rompetrol Group N.V. în vederea identificării de soluţii viabile pentru rezolvarea disputei privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare în acţiuni în favoarea statului român. În urma discuţiilor, negociatorii celor două părţi au ajuns la un acord, transpus printr-un Memorandum de înţelegere care va fi supus aprobării Guvernului în sedinşa din 19 februarie”, au precizat reprezentanţii Ministerului Economiei.

Aceştia nu au dorit să precizeze care sunt termenii înţelegerii cu Rompetrol, însă conform unor surse apropiate statul ar urma să primească circa 200 mil. dolari în schimbul unui pachet de 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare. Pentru restul de 18,7% din acţiuni statul nu va încasa nimic, urmând să-şi păstreze această deţinere în companie.

Totodată, statul ar urma să primească o participaţie în cadrul unui vehicul special de investiţii înfiinţat de grupul Rompetrol pentru care acesta s-a angajat să investească în primă fază cel puţin un miliard de dolari. Totuşi nu există nicio perioadă în care kazahii de la KazMunaiGaz, proprietarii Rompetrol, sunt obligaţi să deruleze respectivele investiţii.

Acordul mai prevede ca atât Rompetrol cât şi statul să renunţe la procesele de pe rol, inclusiv cel de recuperare a unei creanţe în valoare de 688 mil. dolari (516 mil. euro) de la Rompetrol pentru care statul a primit cu forţa acţiuni la Rompetrol Rafinare.

Statul va pierde de asemenea orice putere de decizie în cadrul Rompetrol Rafinare, în condiţiile în care pachetul de 44,69% din acţiunile companiei îi permitea până acum să blocheze o parte din deciziile la nivelul societăţii.

Surse din cadrul CNVM au precizat că Rompetrol nu mai este obligată să deruleze niciun fel de ofertă publică adresată minoritarilor întrucât Rompetrol şi-a îndeplinit deja această obligaţie.

Reprezentanţii OPSPI spun că decizia finală privind acordul dintre cele două părţi va fi luată în urma procedurilor de aprobare necesare la nivelul autorităţilor de resort din România şi Kazakhstan. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO