Energie

Gigantul ExxonMobil va face achiziţii de 1 mld. $ în prima lună din 2013. Lista de cumpărături pentru Marea Neagră cuprinde servicii de transport cu elicopterul şi lucrări de foraj marin

Gigantul ExxonMobil va face achiziţii de 1 mld. $ în...

Autor: Roxana Petrescu

16.12.2012, 15:33 1182

Gigantul american ExxonMobil care alături de Petrom face cea mai amplă campanie de explorare realizată vreodată în sectorul de mare adâncime din Marea Neagră ar urma să achiziţioneze în prima lună a anului viitor echipamente şi servicii în valoare de circa un miliard de dolari pentru desfăşurarea lucrărilor din perimetrul Neptun. Până acum, cele mai importante contracte lansate de ExxonMobil au fost câştigate de firme din Marea Britanie, SUA, Canada sau Italia.

Potrivit datelor centralizate de ZF de pe site-ul e-licitaţie, ExxonMobil are în acest moment în desfăşurare 12 licitaţii pentru achiziţia de echipamente şi servicii destinate lucrărilor de exploatare în Marea Neagră, în valoare de până la 976,1 milioane de dolari. Toate aceste licitaţii au ca termen final pentru depunerea ofertelor jumătatea lunii ianuarie 2013.

De departe cel mai valoros contract scos la licitaţie de către ExxonMobil este cel pentru achiziţia de servicii de foraj marin în Marea Neagră pentru care americanii sunt dispuşi să scoată din buzunare între 250 şi 750 de milioane de dolari. Potrivit anunţului de licitaţie, prin intermediul acestui contract vor fi forate maximum şapte sonde în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun aflat în portofoliul Petrom.

Serviciile de transport aerian de care americanii vor avea nevoie pentru a-şi aduce oamenii pe platforme ar putea costa 75 de milioane de dolari, acestea fiind scoase în prezent la licitaţie. Analiza profilului geologic al perimetrului unde au loc lucrările de exploatare este un alt contract costisitor care ar putea ajunge până la 30 de milioane de dolari.

Comănescu a luat un contract

Deşi companiile implicate în acest proiect au spus că lucrările de exploatare în Marea Neagră vor crea oportunităţi pentru industria locală a serviciilor petroliere, până acum marile contracte scoase la licitaţie de ExxonMobil au avut în postura de câştigători tot companii străine, din Marea Britanie, SUA, Canada sau Italia. Spre exemplu, un contract de 76 de milioane de dolari pentru forajul marin a fost câştigat de Transocean Drilling cu sediul în Marea Britanie.

Alte contracte au fost câştigate de americanii de la Schlumberger, reprezentanţi de filiala înregistrată în România. O singură firmă românească a reuşit să câştige un contract, potrivit datelor de pe e-licitaţie. Este vorba de Grup Servicii Petroliere, compania fanion a grupului Upetrom, controlat de omul de afaceri constănţean Gabriel Comănescu. Astfel, Grup Servicii Petroliere a câştigat un contract în valoare de 0,8 milioane de dolari pentru transportul marin.

Reprezentanţii ExxonMobil nu au răspuns solicitării ZF privind valoarea contractelor încheiate de la începerea lucrărilor de explorare în Marea Neagră alături de Petrom şi până în prezent.

Semne bune

Parteneriatul dintre Petrom şi ExxonMobil a fost semnat la finalul anului 2008, când cele două firme decid să-şi împartă în mod egal costurile şi beneficiile rezultate din explorarea perimetrului Neptun de 9.900 de kilometri pătraţi din Marea Neagră. În vara anului 2009 cele două companii aduc în Marea Neagră un vapor special cu o valoare de 160 de milioane de dolari pentru realizarea lucrărilor de seismică 3D pe o treime din suprafaţa perimetrului Neptun. La începutul acestui an, în urma primei sonde de explorare forată vreodată la mare adâncime în Marea Neagră, Domino-1, cele două firme au anunţat identificarea unei acumulări de gaze de circa 42-84 de miliarde de metri cubi.

România a consumat anul trecut circa 14 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă că numai descoperirea din Marea Neagră ar putea alimenta piaţa internă pentru 4 ani de zile dacă se ia în calcul un factor de recuperare de 70%.

Pe de altă parte, aceeaşi cantitate, de circa 60 de miliarde de metri cubi, ar putea însemna independenţa faţă de importurile de gaze din Rusia pe o perioadă de circa 20 de ani. Vestea mai puţin bună este faptul că producţia ar putea începe abia în zece ani de zile şi că nu toate cantităţile din zăcământ pot fi recuperate.

Sonda de explorare Domino-1, operată de ExxonMobil, reprezintă prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre şi are o adâncime totală de peste 3.000 de metri sub nivelul mării. Sonda Domino-1 este situată în blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri.

Descoperirile făcute de această sondă au fost caracterizate de şeful OMV Gerhard Roiss, în cadrul unui interviu dat în urmă cu câteva luni, ca fiind gigantice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO