Energie

Giacomo Billi, CEO, Alive Capital: Provocările pentru investitorii privaţi din energie sunt legate de instabilitatea, lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ şi de reglementare din România

ZF Power Summit 2024

Giacomo Billi, CEO, Alive Capital: Provocările pentru...

Autor: Ramona Cornea

28.02.2024, 13:39 161

Provocările pentru investitorii privaţi din energie sunt legate de instabilitatea, de lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ şi de reglementare din România, susţine Giacomo Billi, CEO al companiei Alive Capital.

„Cel mai complicat pentru investitorii privaţi este instabilitatea, lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ şi de reglementare, care în România s-a modificat destul de des în ultimii ani pentru a face faţă crizei pe care a traversat-o toată Europa. Nu contestăm acest lucru, dar cred că un cadru legislativ favorabil sau mult mai stabil ar putea fi un element pentru a atrage mai multe investiţii”, a spus el în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024.

Ce a mai declarat Giacomo Billi în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024:

·      Noi gestionăm şi operăm un portofoliu de energie regenerabilă de 732 de MW, cu 123 de unităţi amplasate în toate România şi care provin din toate tehnologiile: eoliană, hidro, solară şi biomasă.

·      Vedem oportunităţi de a investi în energie pentru că puterea totală instalată a capacităţii de energie regenerabilă este mică faţă de ceea ce s-a angajat România în faţa comunităţii europene.

·      Nu cred că există lucruri simple care să fie şi profitabile în acelaşi timp. Cu toţii întâmpinăm foarte multe greutăţi pentru că există o necorelare între viteza mediului privat şi cea a mediului public, există o necorelare între cunoştinţele operatorilor din sistem, dar cred că dacă vrei, se poate. Eu nu sunt român, dar vreau să atrag atenţia că România este azi pionier în toată Europa.

·      Un alt lucru ce poate fi de bun auspiciu este diferenţa dintre abordarea băncilor, a instituţiilor de credit în cazul primului val al regenerabilelor pe care România l-a avut între 2008 şi 2016 şi cel de astăzi, când băncile sunt mult mai pregătite, cu un apetit mult mai ridicat, poate şi pe baza politicilor ESG implementate recent şi poate şi din cauza crizei energiei. O dezvoltare de noi capacităţi de producţie este necesară în toată Europa pentru a avea o dependenţă mult mai mică faţă de ţările din est.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO