Energie

George Niculescu, preşedintele ANRE vrea un prag pentru prosumatori: Sunt consumatori care debalansează sistemul

George Niculescu, preşedintele ANRE vrea un prag pentru...

Autor: Mediafax

21.09.2023, 17:47 1221

Românii care îşi pun panouri fotovoltaice pentru a-şi reduce factura de energie electrică vor avea o limită pentru capacitatea instalată, spune la TVR Info preşedintele Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu.

Preşedintele ANRE a afirmat că trebuie impus un prag la montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori, în funcţie de necesarul de consum al acestora.

„Nimeni nu vrea să pună sau să stopeze aceste investiţii. În continuare prosumatorii trebuie încurajaţi, programe guvernamentale sunt la dispoziţia lor, pentru că această măsură, cum a fost ea legifreată, este una de eficientizare energetică. Practic, această măsură prin compensare consumului de energie cu producţia de pe o instalaţie pe care o montăm pe un acoperiş este de fapt o măsură prin care consumatorii casnici îşi pot diminua facturile şi îşi pot reduce cheltuielile cu utilităţile. Vedem în cazul unei gospodării care are o capacitate instalată de consum, autorizată, de 5 kW la o casă, iar acoperişul îmi permite să instalez 20, deci de patru ori mai mult, cad tentaţiei, instalez 20 de kW. Ce se întâmplă dacă cu toţii vom instala capacitate de producţie mai mare decât avem noi nevoie? Există situaţia în care operatorul de distribuţie nu va putea să mai primească noi cereri sau există situaţii în care pe strada respectivă, la ora de vârf spre exemplu când soarele bate cel mai mult şi producţia să fie cea mai bună reţeaua să nu ţină şi să fie deconectaţi cu toţii”, spune George Niculescu.

El pledează pentru eficienţă energetică.

„Este o propunere, voi avea discuţii cu comisia de specialitate din Parlament să vedem cum se poate face acest lucru. Este nevoie de intervenţie pe legea energiei sau poate fi făcută prin legislaţie secundară. În discuţia bilaterală pe care am avut-o cu omologul meu din Spania, pentru că, acolo, cu aceste probleme se confruntă şi ei , şi-şi instalează panouri cu capacitate mai mare debalansând complet sistemul. Puterea instalată o ştim o ştim în funcţie de câţi consumatori avem în locuinţă şi pornind de la această informaţie ştim exact care este nevoia noastră de consum. Plecînd de la această informaţie putem să ne gândim la o variantă în care capacitatea de producţie să fie nu neapărat egală cu nevoia de consum, pentru că poate că peste 1 am nevoia noastră de consum creşte şi atunci nu trebuie să punem o barieră în calea prosumatorilor”, încheie Niculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO