Energie

Gafton, Amromco Energy: Redezvoltarea zăcămintelor marginale ar putea fi impulsionată de un regim diferenţiat al redevenţelor

Gafton, Amromco Energy: Redezvoltarea zăcămintelor...

Autor: Radu Bostan, Roxana Petrescu

09.11.2014, 18:12 237

Redezvoltarea zăcămintelor marginale ar putea fi impulsionată de un regim diferenţiat al redevenţelor, după modelul celui din Marea Nordului care a încurajat operatorii mici să intre în producţie, a declarat Tudor Gafton, director general al Amromco Energy, în cadrul Conferinţei ZF „O nouă ordine: Cum îşi joacă România cărţile în actualul context regional”.

„Aproape toate zăcămintele aflate în producţie sunt în exploatarea Petrom şi Romgaz. Noi suntem în discuţii deja cu OMV Petrom pentru preluarea mai multor zăcăminte marginale. Există şi o rundă de licitaţii pentru blocurile de explorare, unde noi vom participa. Redevenţele ar trebui diferenţiate. Este mult mai scump şi necesită un mai mare efort să reabilitezi un zăcământ marginal, faţă de exploatarea zăcămintelor mari“, a spus Gafton.

El a mai precizat că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale ar trebui să încurajeze Romgaz şi Petrom să continue procesul de externalizare a zăcămintelor.

Compania Amromco Energy deţine o cotă de piaţă de circa 2-3%, iar activitatea sa este concen­trată pe zăcămintele mature.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO