Energie

Florina Sora, Head of CO₂ Storage Office, ANRM: În România pornim de la o capacitate de stocare geologică importantă, care în teorie este de 22,6 gigatone. Trebuie să ne valorificăm cunoştinţele, tradiţia, şcoala de petrol şi gaze şi de geologie şi cred că avem o oportunitate de a dezvolta o nouă industrie

ZF Power Summit 2024

Florina Sora, Head of CO₂ Storage Office, ANRM: În...

Autor: Alexandra Matei

29.02.2024, 15:45 94

Florina Sora, Head of CO₂ Storage Office, ANRM, spune că România trebuie să îşi valorifice cunoştinţele, tradiţia, şcoala de petrol şi gaze şi de geologie pentru a dezvolta o nouă industrie, cea de stocare de carbon. În prezent, în teorie, România porneşte de la o capacitate de stocare geologică de 22,6 gigatone.

„În România, pornim de la o capacitate de stocare geologică importantă, care în teorie este de 22,6 gigatone. Trebuie să ne valorificăm cunoştinţele, tradiţia, şcoala de petrol şi gaze şi de geologie şi cred că avem o oportunitate de a dezvolta o nouă industrie. Ţintele din regulamentele europene arată că la nivel european capacitatea de injectare care trebuie atinsă până în 2030 este de 50 mil. tone. României îi revine 20% din această capacitate având în vedere producţia de petrol şi gaze pe care am avut-o. Trebuie să dăm o şansă industriilor mari emiţătoare care se bazează pe această tehnologie. Este vital pentru unele industrii, cum ar fi industria cimentului, care are emisii din producţie, dar şi pentru industria chimică sau a oţelului. Dacă vrem ca aceste industrii să existe în România şi să nu pierdem producţie, competitivitate, joburi trebuie să ne aplecăm cu atenţie şi să valorificăm această şansă”, a detaliat ea în timpul ZF Power Summit 2024.

 

Ce a mai declarat în timpul evenimentului:

► Companiile petroliere au început să îşi cerceteze propriile portofolii de zăcăminte. Oportunităţile de stocare sunt în zăcămintele epuizate şi în acvifere saline. Am luat analiza cadrului legal şi am găsit măsuri pentru a face tranziţia de la operaţiunile petroliere la stocarea permanentă a dioxidului de carbon mai uşoară, astfel încât să se reducă timp şi să se folosească infrastructura existentă.

► Această tehnologie presupune trei verigi: captarea, transportul şi stocarea. Potrivit unor studii, se crede că nu se poate atinge acea neutralitate climatică până în 2050 dacă nu se foloseşte şi această tehnologie. Trebuie să avem curaj în îmbrăţişarea noilor tehnologii.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO