Energie

Energia hidro nu este atractivă când este scoasă transparent pe bursă: 4 licitaţii din 6 organizate au fost anulate din lipsă de oferte

Energia hidro nu este atractivă când este scoasă transparent pe bursă: 4 licitaţii din 6 organizate au fost anulate din lipsă de oferte

Autor: Roxana Petrescu

30.10.2012, 17:26 1599

Încercarea Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie locali, de a vinde energie în mod transparent pe bursa OPCOM nu a avut succes, patru din cele şase licitaţii organizate azi fiind anulate din lipsa ofertelor.

Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de energie din România, ani de-a rândul producţia companiei fiind disponibilă numai pentru un număr limitat de firme care au reuşit la începutul anilor 2003-2004 să încheie contracte directe.

Odată cu intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, şase din cele zece contracte directe ale companiei au fost denunţate. Euro P.E.C., EFT AG, EFT România (Energy Financing Team), Alpiq RomIn­dus­tries, Alpiq RomEnergie şi la final Energy Holding au fost rând pe rând decuplate după ce numai în perioada 2006-31 mai 2012 au provocat o pierdere de circa 3 miliarde de lei.

Suma reprezintă profiturile care au trecut pe lângă compania de stat care a preferat să-şi vândă energia către aceşti intermediari în loc să o tranzacţioneze în piaţă. Acum Hidroelectrica mai dă energie pe contracte directe către Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica.

Hidroelectrica a încercat azi să vândă 6 pachete de energie pe bursa OPCOM, dar patru licitaţii s-au anulat din cauza lipsei de oferte. Un pachet a fost adjudecat de GDF SUEZ Energy România la un preţ de 221,2 lei pe MWh iar al doilea a fost câştigat de E.ON Energie România cu un preţ de atribuire de 220,4 lei pe MWh. Fiecare companie a cumpărat câte un pachet de 43.800 de MWh de energie, cantitate care va fi livrată în perioada 01.01.2013-31.12.2013. În total, Hidroelectrica a câştigat din aceste tranzacţii circa 4,3 milioane de euro.

În cursul zilei de mâine sunt programate alte 9 licitaţii cu energie hidro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO