Energie

Dinu Bumbăcea, PwC: Un preţ minim al carbonului, la nivel global, ar impulsiona reducerea emisiilor cu peste 12%

Un nivel minim al preţului internaţional al carbonului (ICPF - international carbon price floor) ar impulsiona o reducere mai rapidă a emisiilor de dioxid de carbon şi altor gaze cu efect de seră şi ar limita efectele schimbărilor climatice, notează un raport realizat de PwC şi Forumul Economic Mondial.

”Impunerea unui nivel minim al preţului internaţional al carbonului ar fi cea mai eficientă măsură pentru încurajarea investiţiilor în energie regenerabilă şi de reducere semnificativă a emisiilor la nivel global, cu peste 12%”, spune Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Potrivit calculelor realizate de PwC, costul aplicării unei astfel de măsuri ar fi mai mic de 1% din PIB-ul global şi ar putea fi compensat prin evitarea pierderilor economice asociate încălzirii globale

În iunie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a prezentat cadrul pentru stabilirea ICPF, care propune niveluri de preţ diferite, în funcţie de stadiul de dezvoltare al fiecărei economii.

Astfel, FMI propune ca, până în 2030, nivelul ICPF pentru ţările cu venituri mari să fie de 75 dolari/tonă, pentru statele cu venituri medii să fie de 50 dolari/tonă şi pentru ţările cu venituri mici de 25 dolari/tonă.

Această structură este menită să limiteze posibilitatea ca emisiile să fie mutate în ţări în care costul emisiilor este scăzut, încurajând în acelaşi timp ţările cu venituri mici să participe la reducerea emisiilor.

Raportul realizat de PwC şi Forumul Economic Mondial arată că ICPF ar putea genera venituri suplimentare de până la 3% din PIB în unele ţări, venituri care ar putea fi redistribuite gospodăriilor cu venituri mai mici şi ar putea contribui la realizarea unei tranziţii energetice juste.

În plus, reducerea emisiilor cu 12% datorată nivelului minim de preţ al carbonului, combinată cu angajamentul fiecărei ţări pentru reducerea emisiilor ar contribui la limitarea încălzirii globale la 2°C peste nivelul preindustrial.

Totodată, ţărilor cu venituri scăzute li se pot oferi stimulente financiare pentru a participa la ICPF dintr-un cont global finanţat cu o mică parte din veniturile obţinute din preţurile carbonului ale ţărilor cu venituri mari.

Potrivit PwC Net Zero Economy Index, rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a ajuns la 2,5% în 2020, în creştere uşoară comparativ cu nivelul din 2019, de 2,4%.

Indicele PwC arată că rata de decarbonare ar trebui să ajungă la 12,9% anual, de peste cinci ori mai mare decât în 2020, astfel încât emisiile să scadă la jumătate până în 2030 şi să ajungă la zero până în 2050.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.