Energie

Cum se rezolvă problema căldurii în Capitală? Prin conferinţe de presă, insulte şi cereri de demisii

Cum se rezolvă problema căldurii în Capitală? Prin...

Autor: Carol Dan

16.11.2015, 10:48 345

Un primar interimar, un ministru dintr-un cabinet demisionar şi un şef de Consiliu de Administraţie sunt responsabilii care ar trebui să se asigure că locuitorii Capitalei vor avea şi în această iarnă apă caldă şi căldură. Bucureştenii sunt printre cei mai buni platnici consumatori de apă caldă şi căldură din toată ţara, achitându-şi obligaţiile în proporţie de 96%. Aşadar, dacă într-adevăr bucureştenii vor fi lăsaţi fără căldură şi apă caldă în această iarnă, aşa cum se tot vorbeşte încă din primăvară, asta nu va fi din cauza lor.

Cum funcţionează acest sistem de termoficare în Bucureşti? În primul rând, ELCEN, companie controlată de Ministerul Energiei, produce energia termică destinată consumului, pe care o vinde către RADET, regie deţinută de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). RADET revinde agentul termic consumatorilor - populaţie şi firme. Jumătate din preţul gigacaloriei este subvenţionat de PMB.

Vinerea trecută, RADET a ieşit din nou într-o conferinţă de presă, la 10.00 dimineaţa, să atargă atenţia că în cam o săptămână Bucureştiul riscă să tremure de frig în blocuri. Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, a spus că regia nu mai poate funcţiona, neavând un buget aprobat. Mai mult, RADET a cheltuit deja 90% din banii de care dispune în acest an, fiind astfel în imposibilitatea de a mai cheltui un leu, în condiţiile în care mai ar fi multe investiţii urgente de făcut în reţeaua de termoficare învechită. Potrivit lui Dumitraşcu, vinovaţii sunt cei din PMB şi ministrul Energiei, Andrei Gerea.

„Ministrul Gerea a vrut să politizeze situaţia, atitudinea lui este mincinoasă, superficială şi tendenţioasă. El nu înţelege multe, singura lui tangenţă cu energia este în calitate de consumator, că aprinde becul”, a spus Dumitraşcu.

Gerea a reacţionat în aceeaşi zi, invitând presa la o conferinţă de presă la ora 16.30, dând asigurări că, după „nenumărate discuţii”au fost stabiliţi paşii ca bucureştenii „să aibă tot confortul necesar”. Ministrul a adăugat că a făcut apel la responsabilitate şi decenţă, pentru ca această problemă să nu fie politizată.

„Se pare că nu am luat în calcul un singur factor, pe Dumitraşcu, care după ce a fost înţărcat de la banul public e într-un sevraj financiar şi nu mai poate continua activitatea limpede. Modul lui iresponsabil mă face să-i solicit demisia, să fie înlocuit de urgenţă. Este inadmisibil ca în numele unor răfuieli personale să pună în pericol bucureştenii”, a spus Gerea.

RADET cumpără energia ter­mică pentru populaţie la 230,73 lei/Gi­ga­calorie, la care se adaugă tariful de trans­port şi distribuţie aplicat de regie (de 131,74 lei/Gigacalorie). În final, preţul total este de 362,47 lei/Gigacalorie (inclusiv TVA), din care populaţia plăteşte doar 169,88 lei, restul fiind subvenţionat, potrivit RADET.

Bugetele RADET sunt aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucurşti (CGMP), organism care, potrivit lui Dumitraşcu, a tot amânat avizarea bugetului pentr acest an. „Din aprilie tot tragem semnale de alarmă, aproape săptămânal. Probabil nici săptămâna viitoare (săptămâna în curs – n.red) nu va fi aprobat bugetul, nu e pe ordinea de zi”, a afirmat Dumitraşcu, adăugînd că bugetele RADET au fost diminuate mereu, astfel încât au fost tăiate şi 15% din subvenţii.

Toate tunurile pe RADET

Tot vineri seara a făcut declaraţii şi primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, a acuzat RADET că funcţionează ilegal deoarece nu ar mai avea autorizaţie de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Şi Marin a cerut demisia conducerii RADET şi a cerut controale la RADET, ELCEN şi ANRE pentru că “e nevoie de o imagine clară a ce se întâmplă acolo”. Speranţa tuturor este un un împrumut de la Trezorerie care să ma cârpească puţin situaţia.

„Luni se va vota creditul de la Trezorerie, de 250 mil. lei. Nu pot incrima RADET că nu are buget, mă deranjează că ei au aflat abia acuma că nu au buget”, a mai spus Gerea vineri. În opinia lui, singura şansă a sistemului de termoficare din Capitală, este intrarea în faliment a RADET şi crearea de către PMB a unui nou serviciu de acest fel. „Bucureştenii nici n-ar simţi diferenţa”, a spus Gerea.

RADET furnizează agent termic în 566.000 de apartamente şi 1,23 mil. de persoane din Capitală, plus 3.082 de agenţi economici, dintre care 278 de instituţii publice. Inclusiv Avocatul Poporului s-a autosesizat, tot vineri seara, şi a anunţat că va face anchete la PMB, RADET, ELCEN şi Romgaz, companie de la care ELCEN cumpără gazele necesare producerii energiei. Ancheta vizează “posibila nerespectare a art.31 din Constituţie privind dreptul la informaţie şi preîntâmpinarea unor stări de panică în rândul populaţiei".

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO