Energie

Cum poti sa scoti peste 100 de milioane de euro in trei pasi prin intuirea pretului corect al petrolului?

Cum poti sa scoti peste 100 de milioane de euro in trei pasi prin intuirea pretului corect al petrolului?
23.03.2010, 15:10 38

Petrom, cea mai mare companie locala, a recurs anul trecut la uninstrument putin specific industriei petroliere pentru a-si protejaprofitul si anume hedgingul pe barilul de petrol. Mecanismulaplicat a mers foarte bine astfel ca Petrom a castigat 125 demilioane de euro din intuirea pretului corect al barilului depetrol. Banii reprezinta circa 40% din castigul raportat decompanie anul trecut in valoare de 326 de milioane de euro, Petromreusind sa aiba un profit cu 34% mai mare decat in 2008, chiar dacaafacerile i-au scazut pe fondul crizei. Compania a decis si anulacesta sa aplice hedgingul pe circa jumatate din productia depetrol si spune ca va aplica acest mecanism doar atat cat se vapastra volatilitatea sporita a petrolului.

Care sunt pasii pe care i-a facut Petrom?

1. Identificarea problemei

"Criza mare avea sa fie declansata pe partea de real estate,urma criza bancilor care nu mai dadeau bani, iar apoi urmauproblemele pentru orice industrie. In mod normal aceste lucruriaveau sa afecteze barilul de petrol. Aceasta decizie (hedgingul -n.r.) a fost luata in 2008 pentru ca am presupus ca mediul economicse va deteriora. Am facut acest lucru pentru a ne proteja cashflow-ul si, implicit, bugetul de investitii", explica CFO-ulPetrom, Reihard Pichler.

2. Stabilirea limitelor

Pichler spune ca cel mai important lucru in realizarea acestuiproces este stabilirea nivelului minim al barilului, nivel sub carecompaniei ii este foarte greu sa reziste. Pentru 2010 aceastalimita a fost stabilita la 55 de dolari pe baril. Limita maximaeste de 75 de dolari. Practic, daca barilul ajunge la un pret de 20de dolari de exemplu, Petrom primeste tot 55 de dolari. Intre 55 si75 de dolari pe baril compania primeste pretul pietei, iar pestepragul de 75 de dolari Petrom renunta la castiguri si primeste tot75 de dolari pe baril. Hedgingul a fost realizat in parteneriat cumai multe banci internationale.

"Cel mai important pas in realizarea unei politici de hedgingeste analiza pretului minim. Trebuie sa stii ce te loveste cel maitare", mai spune Pichler.

3. Cum se ia decizia?

"Ceea ce am comparat cand am luat decizia de a face hedging afost cat pierdem daca barilul se duce sub 55 de dolari si la cecastiguri renuntam daca sare de 75 de dolari. Daca pierderile suntmai mari, mergi inainte cu hedgingul", explica Pichler careestimeaza ca in continuare barilul de petrol va fi volatil cuvalori cuprinse intre 60 si 80 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO