Cum poti sa scoti peste 100 de milioane de euro in trei pasi prin intuirea pretului corect al petrolului?

Autor: Roxana Petrescu 23.03.2010

Petrom, cea mai mare companie locala, a recurs anul trecut la un instrument putin specific industriei petroliere pentru a-si proteja profitul si anume hedgingul pe barilul de petrol. Mecanismul aplicat a mers foarte bine astfel ca Petrom a castigat 125 de milioane de euro din intuirea pretului corect al barilului de petrol. Banii reprezinta circa 40% din castigul raportat de companie anul trecut in valoare de 326 de milioane de euro, Petrom reusind sa aiba un profit cu 34% mai mare decat in 2008, chiar daca afacerile i-au scazut pe fondul crizei. Compania a decis si anul acesta sa aplice hedgingul pe circa jumatate din productia de petrol si spune ca va aplica acest mecanism doar atat cat se va pastra volatilitatea sporita a petrolului.

Care sunt pasii pe care i-a facut Petrom?

1. Identificarea problemei

"Criza mare avea sa fie declansata pe partea de real estate, urma criza bancilor care nu mai dadeau bani, iar apoi urmau problemele pentru orice industrie. In mod normal aceste lucruri aveau sa afecteze barilul de petrol. Aceasta decizie (hedgingul - n.r.) a fost luata in 2008 pentru ca am presupus ca mediul economic se va deteriora. Am facut acest lucru pentru a ne proteja cash flow-ul si, implicit, bugetul de investitii", explica CFO-ul Petrom, Reihard Pichler.

2. Stabilirea limitelor

Pichler spune ca cel mai important lucru in realizarea acestui proces este stabilirea nivelului minim al barilului, nivel sub care companiei ii este foarte greu sa reziste. Pentru 2010 aceasta limita a fost stabilita la 55 de dolari pe baril. Limita maxima este de 75 de dolari. Practic, daca barilul ajunge la un pret de 20 de dolari de exemplu, Petrom primeste tot 55 de dolari. Intre 55 si 75 de dolari pe baril compania primeste pretul pietei, iar peste pragul de 75 de dolari Petrom renunta la castiguri si primeste tot 75 de dolari pe baril. Hedgingul a fost realizat in parteneriat cu mai multe banci internationale.

"Cel mai important pas in realizarea unei politici de hedging este analiza pretului minim. Trebuie sa stii ce te loveste cel mai tare", mai spune Pichler.

3. Cum se ia decizia?

"Ceea ce am comparat cand am luat decizia de a face hedging a fost cat pierdem daca barilul se duce sub 55 de dolari si la ce castiguri renuntam daca sare de 75 de dolari. Daca pierderile sunt mai mari, mergi inainte cu hedgingul", explica Pichler care estimeaza ca in continuare barilul de petrol va fi volatil cu valori cuprinse intre 60 si 80 de dolari.