Energie

Cum funcţionează sprijinirea energiei verzi în România, una dintre cele mai generoase scheme pentru investiţii

Cum funcţionează sprijinirea energiei verzi în...

Autor: Roxana Petrescu

06.01.2013, 16:00 2491

Schema de sprijin acordată de autorităţile române începând cu finalul anului 2011 pentru investiţiile în proiecte solare şi eoliene este cea mai generoasă din Europa, aceasta reuşind să atragă investiţii de peste 3 miliarde de euro în ultimii trei ani dar să şi mărească costurile facturilor la energia electrică.

“România are una dintre cele mai atractive scheme de sprijin din Europa, 6 certificate verzi pentru următorii 15 ani, pentru o capacitate limitată care urmează să fie instalată“, spun reprezentanţii grupului portughez EDP Renovaveis, companie de energie regenerabilă.

Sistemul de sprijin agreat de statul român şi aprobat de Comisia Europeană se bazează pe certificate verzi şi pe cote obligatorii. Astfel, începând cu finalul anului 2011, fiecare MWh de energie verde livrat în sistem este recompensat cu un număr variabil de certificate verzi, a căror valoare este stabilită prin lege între 27 şi 55 de euro. Mai departe, aceste certificate sunt cumpărate de către furnizorii de energie electrică, aşa cum este, de exemplu, Electrica Furnizare, care sunt obligaţi ca în coşul livrat clienţilor să aibă un anumit procent de energie regenerabilă. Dovada înde¬plinirii acestei cote stă chiar în numărul de certificate verzi achiziţionate. Problema este că pentru furnizori acest lucru reprezintă un cost suplimentar care va fi transferat în factura plătită de populaţie şi de companii.

Cel mai probabil, schema va fi diminuată în contextul în care costul tehnologiei a scăzut extrem de mult, de la 4 la 1,3 milioane de euro pe fiecare MW instalat, ceea ce creează practic riscul de supracompensare în acest domeniu. De altfel, aproape jumătatea din scumpirea de 10% a facturii la energie pentru 2013 vine numai din cauza ajutorului pe care statul român l-a pus la dispoziţia investitorilor în energia verde. În total, până în 2020 sumele totale ar putea ajunge la circa 10 miliarde de euro.

Generozitatea schemei de sprijin acordată de România pentru investitorii în energie verde este demonstrată chiar de datele EDPR. Astfel, în timp ce în primele nouă luni preţul mediu de vânzare al energiei verzi produsă de portughezi în parcurile eoliene era de 88,5 euro pe MWh în Franţa, 112 euro în Belgia şi 101,2 euro în Polonia, în România preţul mediu era de 137,5 euro pe MWh.

În ceea ce ce priveşte energia eoliană, efectele schemei de sprijin s-au văzut clar în investiţiile făcute în România în ultimii trei ani. Azi, pe plan local există parcuri eoliene de circa 2.000 MW, aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă, după investiţii de peste 3 miliarde de euro.

Investitorii se grăbesc să finalizeze cât mai multe proiecte de energie regenerabilă deoarece în cazul energiei solare schema de sprijin prin care se acordă şase certificate verzi este valabilă până în 2014. Un alt motiv de grabă este limitarea impusă de lege: numai proiectele finalizate până în 2016 se califică pentru schema de sprijin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO