Energie

Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica: La nivelul Nuclearelectrica am început să conturăm un plan de business pentru operarea unităţilor Cernavodă 3 şi 4. Încercăm pe cât posibil să participăm la aceste proiecte pentru că acţionarul majoritar va fi statul român

ZF Power Summit 2024

Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica: La nivelul...

Autor: Mircea Nica

27.02.2024, 14:30 162

Nuclearelectrica a început să-şi contureze un plan de business pentru operarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă pentru că în final, statul român va fi acţionarul principal, după ce va injecta active a căror valoare va fi foarte mare, a spus Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica în cadrul Conferinţei ZF Power Summit 2024.

“La nivelul Nuclearelectrica am început să conturăm un plan de business pentru operarea unităţilor 3 şi 4, cât şi pentru centralelor semere. Noi încercăm pe cât posibil să participăm la aceste proiecte. La unităţile 3 şi 4 nu vor fi deţinute integral de către Nuclearelectrica, probabil că acţionarul majoritar va fi statul român. Momentan sunt deţinute de Nuclearelectrica, dar urmează o injecţie de active în natură a căror valoare este foarte mare. Probabil că în momentul injectării acelor active acţionarul principal va deveni statul român. Vom încerca să asistăm dacă există dorinţa acţionarilor cu vânzarea de energie electrică şi să împărtăşim din experienţa pe care am dobândit-o în ultimii ani. Înca sunt anumite detalii în lucru la nivel administrative”, a explicat Cosmin Ghiţă.

Ce a mai spus Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica:

Dacă ar fi să rezum planul pentru 2024 într-un cuvânt, acela este mobilizare. Când vorbesc de mobilizare, dacă ne uităm la toate graficele de investiţii pe care le-am făcut publice referitor la proiectele noastre majore, în acest an avem avansul faţă de faza doi care înseamnă semnarea contractelor şi începerea mobilizărilor de şantier şi a securizării elementelor cu ciclu lung de fabricare. Sunt foarte multe elemente în aceste proiecte nucleare şi în construcţia centralelor nucleare care au o perioadă de fabricare de până la 6 ani, motiv pentru care drumul critic al proiectelor este dat de fabricarea acetora şi nu neaparat atât de mult de execuţia lucrărilor de construcţii, montaj. Este diferenţă foarte mare între centralele de mici dimensiuni şi cele mari.

Anul acesta practic suntem în perioada de a securiza graficul şi elementele cu ciclu lung de fabricare şi a ne pregătim resursa umană pentru a pueta fi gata să executăm proiectele. Începem formarea echipei, nu doar la nivel de conducere şi la nivel de conducere proiect, ci începem uşor la nivelurile doi şi trei. Aici probabil începe cea mai grea perioadă pentru noi din punct de vedere operaţional din cauză că trebuie să creştem oameni, să identificăm lanţurile de aprovizionare locale şi să-i pregătim pentru a putea avea cea mai bună echipă.

Proiectul retehnologizării unităţii unu, la finalul anului trecut am semnat contractul (PPC3). Acesta este de fapt contractul de execuţie a serviciilor şi a lua aceste elemente cu termen lung de fabricare care dau graficul proiectului. Avem o echipă care tocmai s-a reîntors după un an şi jumătate la Darlington. Am trimis o echipă care a participat la o retehnologizare în Canada care au loc în acest moment şi ne mobilizăm cu organizarea efectivă a şantierelor.

În aceeaşi logică ne aflăm şi la unităţile 3 şi 4. Ne pregătim pentru acordarea contractelor şi suntem în negocieri avansate. Ne pregătim să iniţiem o procedură în acest sens. 

Nu putem să susţinem de unii singuri construcţia de noi centrale nucleare. Mai mult de cât atât, finanţatorii la acest moment nu recunosc riscul corporate, doar risc corporate ca risc admisibil pentru a aloca un împrumut, chiar şi un împrumut comercial pentru o construcţie de o capacitate nouă nucleară.

Strategia de finanţare este una care este debt heavy. Ne uităm la un split între 5 şi 10 equity la 90% împrumuturi. Am putut să facem lucrurile acestea  în perioada actuală de criză pentru că au fost făcute nişte excepţii de la regulile OECD pentru că toate băncile cu care lucrăm de export unde dacă ai proiecte garantate de stat poţi beneficia de un procent mai mare de împrumut faţă de aportul la capital. Acest lucru va scădea extrem de mult preţul energiei rezultate pentru că randamentele faţă de o investiţie de equity sunt mult mai mari decât randamentele dobânzilor, iar băncile de export sunt instrumente foarte interesante pentru că pot oferi o perioadă de graţie pe perioada construcţiei şi la 6 luni după până pui în funcţiune centrala. Deci este o schemă simplă, a fost utilizată şi la unitatea 1 şi 2.

Noi facem tot ce ne stă în putinţă ca să putem reduce preţul energiei rezultate care poate fi crescut inclusiv din dobânzi. 

Din punctul meu de vedere este un proiect care are o perspectivă de 10 ani, dar este un proiect cunoscut, riscul de construcţie a fost în mare parte adresat şi mai departe va funcţiona şi va aduce economicitate inclusiv costurilor de la Cernavodă 1 şi 2. În momentul în care ai 4 unităţi în operare care sunt pe acelaşi design şi care folosesc acelaşi lanţ de aprovizionare, aceleaşi piese de schimb, acelaşi overhead o să ai eficienţa costurilor de operare. Va fi un beneficiu şi pentru investitorii noştri pentru că noi vom dobândi suplimentar faţă de acestea venituri din serviciile de operare.

Aceeaşi strategie o aplicăm şi la tehnologia reactoarelor modulare şi acelaşi lucru îl avem în discuţie pentru asistarea la reactorul dezvoltat la ICN Piteşti care în momentul de faţă este un reactor de cercetare şi nu au intrat la faţa în care să aibă inputul unui operator. Noi ne-am exprimat în repetate rânduri şi avem un memorandum semnat cu ei pentru a-i ajuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO