Energie

Complexul Energetic Govora a trecut din insolvenţă pe profit

Complexul Energetic Govora a trecut din insolvenţă pe...

Autor: Mona Scarisoreanu

19.12.2016, 11:44 243

Dintre cele şapte termocentrale pe cărbune funcţionale azi în România doar CET Govora înregistrează profit, pierderile cumulate ale CE Hunedoara şi CE Oltenia depăşind două miliarde lei.

La patru luni de la preluarea mandatului de administrator judiciar, Euro Insol a reuşit să profitabilizeze Complexul Energetic Govora din Râmnicu-Vâlcea, se arată într-un comunicat al Euro Insol.

Pe 9 mai 2016 Tribunalul Vâlcea a deschis procedura insolvenţei CET Govora ca urmare a deprecierii indicatorilor financiari-contabili: pierderi de 335 milioane de lei, datorii de 438 milioane de lei, capitaluri proprii negative de 96 milioane de lei, disponibil bancar de doar 170 mii de lei, câtă vreme doar fondul lunar de salarii depăşea zece milioane lei.

"Ca efect al măsurilor implementate de administratorul judiciar, constând în principal în: denunţarea şi renegocierea a peste 100 contracte care au generat venituri suplimentare de peste 38 miloane de lei, în special din creşterea preţurilor utilităţilor energetice furnizate către Oltchim şi Uzinele Sodice Govora, reduceri de peste 13 milioane de lei din renegocierea preţurilor de achiziţie la materiale, echipamente, furnituri, servicii, reducerea cu 12 milioane de lei a fondului de salarii, (consecinţa disponibilizării a 282 angajaţi), redefinirea şi optimizarea fluxurilor şi proceselor de producţie, CET Govora a reuşit după cinci ani să reintre pe profit. Astfel, de la două milioane de lei profit înregistrat pe septembrie, urcă la 3,4 milioane de lei în octombrie şi 3,6 milioane de lei în noiembrie. Şi disponibilul bancar a crescut de la 170 mii de lei la 9 mai la 43 milioane de lei la 30 noiembrie2016. De la deschiderea insolvenţei şi până în prezent s-au achitat peste 180 milioane de lei datorii comerciale şi fiscale curente, creînd, astfel, premise favorabile pentru implementarea cu succes a unui plan de reorganizare" a declarat avocatul Remus Borza, coordonatorul Euro Insol.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO