Energie

Companiile Reţele Electrice, parte a grupului PPC în România, vor să cumpere până la 300.000 de contoare inteligente printr-o licitaţie cu o valoare maximă de 24,2 mil. euro

Companiile Reţele Electrice, parte a grupului PPC în...

Autor: Cristina Bellu

19.02.2024, 11:00 180

Companiile Reţele Electrice Muntenia, Reţele Electrice Banat şi Reţele Electrice Dobrogea, parte a grupului PPC în România, denumite anterior E-Distribuţie Muntenia, Banat, respectiv Dobrogea, au lansat, prin intermediul sistemului informatic de achiziţii publice, o procedură de achiziţie de până la 300.000 de contoare inteligente.

Contractele vor fi de tip acord cadru, cu o durată de 12 de luni, şi au o valoare maximă estimată cumulată de 24,25 milioane de euro, volumul minim admis fiind de 120.000 de unităţi.

”Reţelele reziliente ale viitorului, care vor funcţiona digitalizat pentru a integra atât surse de producţie localizată, cum sunt prosumatorii, dar şi noi tipuri de consum electrificat, cum sunt vehiculele electrice, au la bază contoarele inteligente, care, pe lângă funcţiile de bază, de transmitere a indexului de consum sau reconectare de la distanţă, oferă posibilitatea vizualizării fluxurilor de energie din reţea si gestionarea acestora în funcţie de nevoile clienţilor pentru perioada de citire.”, spune Mihai Peşte, director general al companiilor Reţele Electrice.

La finalul anului 2023, cele trei companii Reţele Electice operau peste 1,5 milioane de contoare smart instalate pentru clienţi rezidenţiali şi companii: aproximativ 713.000 la Reţele Electrice Muntenia (care deserveşte Bucureştiul şi judeţele Ilfov şi Giurgiu), mai mult de 436.000 la Reţele Electrice Banat (judeţele Arad, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş), respectiv peste 376.000 la Reţele Electrice Dobrogea (judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Tulcea).

Începând din 2015, companiile Reţele Electrice instalează contoare inteligente pentru clienţii din regiunile Banat, Dobrogea şi Muntenia, în conformitate cu calendarul de implementare stabilit de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Pentru anul în curs, companiile Reţele Electrice au ca obiectiv să instaleze peste 171.000 de contoare inteligente.

Companiile Reţele Electrice operează reţele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie. Reţelele electrice operate de către cele trei companii Reţele Electrice numără 287 de staţii de transformare şi peste 24.000 de posturi de transformare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO