Energie

CEZ şi Enel discută vânzarea operaţiunilor locale. Cum s-a ajuns aici şi ce ar trebui să facă România?

CEZ şi Enel discută vânzarea operaţiunilor locale....

Autor: Mihai Gongoroi

11.12.2019, 19:20 769

♦ Grupul CEZ a informat în 13 noiembrie că a primit declaraţii de interes de la peste 30 companii pentru cumpărarea activelor din România ♦ Enel a evaluat activele din România la peste 1 miliard de euro.

De la degringolada legislativă a ultimilor ani la corupţie şi mentalităţi învechite, cetăţenii României s-au obişnuit să audă că este vina lor atunci când o companie mare evită piaţa autohtonă sau se mută în altă ţară.

Plecarea CEZ şi exitul potenţial al Enel nu are legătură însă cu România, în pofida haosului privind regle­mentarea din piaţa energiei cauzat de OUG 114/2018, ci mai degrabă cu în­cercările celor două grupuri ener­ge­tice de a naviga pe tendinţele vremurilor şi prin presiunile politice ale acţio­na­rului majoritar, cel puţin în cazul CEZ. CEZ, controlată în proporţie de 70% de statul ceh, a anunţat în această vară că îşi scoate la vânzare activele din ţara noastră şi din regiune pentru a pune mai mult accent pe investiţiile din Cehia, după o prezenţă de 14 ani în piaţa noastră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO