Energie

Centrala de 500 mil. euro pe care Petrom o construieşte la Brazi a găsit primul client: Hidroelectrica

Autor: Roxana Petrescu

05.01.2011, 17:21 113

Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie de stat, şi Petrom,cea mai mare firmă locală, au semnat un contract prin careproducătorul de energie va prelua întreaga cantitate deelectricitate pe care o va produce Petrom în centrala de la Braziîn perioada probelor.

Petrom va pune în funcţiune anul acesta o centrală pe gaze de860 de MW la Brazi în urma unei investiţii de 500 de milioane deeuro. Unitatea îl va propulsa pe producătorul de petrol şi gazeprintre primii producători de energie din România, atât în ceea cepriveşte capacitatea instalată, cât şi costurile mici deproducţie.

"Am încheiat un contract cu Petrom privind preluarea întregiicantităţi de energie pe care centrala de la Brazi o va produce înperioada de probe. Este vorba de o cantitate de 600 de GWh pe careo vom achiziţiona la un preţ plasat sub costul nostru de producţie.Centrala de la Brazi va intra în probe în perioada februarie-martieiar probele ar putea continua până în octombrie", a declarat MihaiDavid, fostul director general al Hidroelectrica, actual membru alconsiliului de administraţie al companiei. Costul mediu deproducţie al Hidroelectrica pe anul trecut a fost de circa 95 delei pe MWh.

Energia luată de la Petrom, împreună cu alte cantităţi deenergie termo care vor fi preluate de la centralele Deva şiParoşeni vor intra alături de energia hidro într-un coş prin carevor fi alimentaţi cei mai mari clienţi ai Hidroelectrica, cuexcepţia Alro.

"Scenariul prudent pentru anul acesta indică o producţie deenergie de circa 15.5 TWh. În 2011, 4,5 TWh se vor duce cătrecasnici, 3 TWh către Alro şi restul către contracte directe,inclusiv ArcelorMittal Galaţi. De la Paroşeni vom lua circa 1 TWhşi de la Deva 1,5 TWh, ambele la un preţ de 230 de lei pe MWh. Insanu suntem obligaţi să luăm aceste cantităţi, decât dacă avem nevoiede ele", a mai precizat David.

Potrivit acestuia, după ultima rundă de negocieri, preţurile pecontractele directe au ajuns până la 141 de lei pe MWh, faţă denivelul maxim de 130 de lei pe MWh de dinaintea negocierilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO