Energie

Care este resursa de energie neexploatata de Romania

Care este resursa de energie neexploatata de Romania
17.02.2009, 15:50 132

Comparativ cu Elvetia de exemplu, care merge ca un ceas, Romania consuma la nivelul anului 2006 de 12 ori mai multe resurse pentru aceiasi 1.000 de euro castigati.

Specialistii spun ca mai mult de jumatate din ceea ce se consuma ca resursa primara de energie se pierde, Romania fiind astfel penultima tara la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste eficienta energetica.
In spatele nostru se mai afla doar Bulgaria, dar diferenta este infima. Tot ei spun ca de fapt pe plan local se gasesc toate resursele necesare, nu trebuie aduse de nicaieri, ci doar trebuie rationalizat consumul pentru ca acum se consuma de doua ori mai mult in Romania pentru a produce acelasi lucru ca vecinii unguri de exemplu. Peste 70% din carbunii consumati se pierd, la gaze naturale eficienta este la fel de mica pentru ca doar 35% din ce intra intr-un ciclu de productie se transforma in energie.
In contextul in care se vorbeste atat de mult despre independenta energetica, Romania consuma in multe cazuri de doua ori mai mult decat vecinii europeni pentru a produce acelasi lucru.
Ce s-a facut concret pana acum? Au fost reabilitate termic patru blocuri, iar marile investitii in complexurile energetice din bazinul Olteniei sunt blocate, unitatile riscand sa fie partial inchise din 2010. "La nivelul Uniunii Europene suntem penultimii, dupa Bulgaria, pentru ca avem o eficienta foarte slaba. Aceasta eficienta se masoara in mai multe modalitati, dar unul dintre cele mai importante rapoarte este acela care raporteaza consumul de energie necesar pentru a produce o unitate de PIB. In multe cazuri, peste 70% din ceea ce se consuma se pierde", spune Jean Constantinescu, fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), unul dintre putinii analisti ai pietei de energie din Romania.
Potrivit datelor Transelectrica, din cei circa 65 de TWh de energie produsi anul trecut in Romania, 43% au venit din carbuni, si aici se pare ca este doar una dintre problemele majore ale sistemului.
"Sa luam un exemplu al unei centrale pe carbuni. Prima pierdere este cea la transformarea resursei primare in energie electrica. Mai departe sa spunem ca energia rezultata merge spre un mare consumator. Sa spunem Alro. Aici avem pierderi in retea, apoi urmeaza pierderile din reteaua interna a consumatorului. Daca acest consumator nu dispune de tehnologia necesara, aici se poate pierde circa 50% din energia livrata initial. Din energia primara mai mult de jumatate se pierde. O centrala precum Complexul Energetic Turceni functioneaza cu o eficienta de 30%, in timp ce marile centrale europene au o eficienta de peste 45%", spune Constantinescu.
In ceea ce priveste productia de energie pe gaze naturale, problemele sunt cu atat mai grave cu cat Romania incearca sa-si reduca dependenta fata de importurile de gaze din Rusia prin fel si fel de proiecte cum ar fi Nabucco, dar neglijeaza complet o situatie mai apropiata, cea a unitatilor de productie.
"La gaze naturale eficienta este de 35%, mult mai mica decat in alte tari unde nu este mai mica de 60%. Practic, noi folosim de doua ori mai multe gaze pentru a produce acelasi lucru. In acest context nu Gazprom este problema, nici macar intermediarii care-si pun anumite adaosuri de pret la gazele livrate noua, ci faptul ca toata lumea s-a blocat pe discutia asta cand de fapt sunt resurse care se pierd degeaba. Investitiile trebuie facute mai ales acum in criza, cand si barilul de petrol este mai ieftin, dar din pacate statul nu are bani si atunci este normal sa se ajunga la privatizarea anumitor unitati", mai spune Constantinescu.
Daca in majoritatea statelor europene eficienta energetica a devenit o problema serioasa odata cu prima criza a petrolului din 1973, la noi lucrurile se tergiverseaza. Mai cu seama acum cand barilul de petrol este foarte ieftin, constrangerile legate de eficienta energetica par sa fie puse din nou pe planul secund de interes.
"Eficienta energetica este o vorba mare, mai ales in actualele conditii de piata, dar de fapt este vorba de schimbarea unor mentalitati, nu numai de partea producatorilor, dar si de cea a consumatorilor", spunea Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, cea mai mare companie locala, singura din Romania cu mari rezerve de petrol si gaze.
Acelasi indemn la rationalizarea consumului este dat si de Transelectrica, transportatorul national de energie electrica. "Trebuie sa fim destul de rationali astfel incat sa ne consumam resursele eficient. Daca aceasta criza se va termina in urmatoarele 12 luni, problemele nu vor fi atat de mari, dar cele mai pesimiste estimari spun ca aceasta situatie va dura pana la 5 ani. Nu suntem acum la fel de afectati ca si ceilalti, dar vom fi. Nu va fi vreun sector neafectat pentru ca toti ne raportam la acelasi sistem financiar", spunea Adrian Baicusi, directorul general al Transelectrica.
Trecand pe partea consumatorilor, in Romania locuintele consuma de trei ori mai multa energie comparativ cu cele din Danemarca.
"La noi casele sunt niste strecuratori termice. In Danemarca de exemplu, caldura pierduta prin pereti este aproape de zero pentru ca nu au voie sa construiasca altfel. La cele peste 84.000 de mii de blocuri pe care le avem in care locuiesc peste 8 milioane de oameni, am putea economisi circa 600.000 de tone de petrol anual numai prin reabilitarea termica. Aici este resursa si nu trebuie s-o aducem de nicaieri, pentru ca noi de fapt pierdem aproape jumatate din ceea ce consumam", spune Constantinescu.
Programele de reabilitare termica nu sunt o noutate, dar cu toate acestea zecile de hartii semnate care contineau diferite programe au avut un efect zero.
"S-au facut programe pe banda rulanta. Anul trecut s-au facut patru blocuri. Este ridicol. Sunt zeci de hartoage semnate care nu au avut niciun impact", mai precizeaza Constantinescu.
Potrivit acestuia, tocmai aceasta calmare a pretului petrolului, acest moment de respiro, trebuie folosit pentru a demara investitiile necesare.
"Scaderea barilului de petrol este absolut conjuncturala. Toate preturile la resure vor creste pe termen mediu, iar acest moment de respiro trebuie folosit", spune fostul presedinte al ANRE.
Printre cele mai eficient folosite resurse sunt cele hidro si nucleare. In cazul hidro, cel mult 10% se pierde din ceea ce se consuma.
Potrivit datelor Transelectrica, 43% din productia de enegrie de anul trecut a fost bazata pe carbuni, 14% pe hidrocarburi, 26% pe hidro si 17% pe nuclear. Circa 0,02% a venit din proiecte eoliene.
 
Eficienta energetica la scara mica.
Ce fac altii?
Producatorii de electrocasnice au lansat un nou val pe piata anul acesta, cel al produselor eficiente din punct de vedere energetic. Dar in schimb pentru a le face publicitate ca fiind produse "verzi", companiile indica mai degraba spre reducerile de costuri care pot aparea din utilizarea acestor produse.
Strategia este croita exact pentru consumatorul care vrea sa economiseasca in aceasta perioada de criza, scrie The Wall Street Journal.
 
  • General Electric propune un boiler hibrid care ar aduce economii anuale de 250 de dolari.
  • Kohler Co ne anunta ca daca folosim capetele de dus produse de ei, care lasa mai putina apa sa curga, economiile pot ajunge la 90-200 de dolari pe an.
  • Whirpool aduce o masina de spalat "decapotabila" care aduce economii la costurile cu energia de 900 de dolari pe toata durata de viata.
 
Zece pasi pentru eficienta energetica la persoana fizica
 
1. Schimba becul
Iluminatul este de obicei cea mai mare cheltuiala cu energia pentru afaceri, schimbarea becurilor traditionale cu cele de ultima generatie putand aduce economii serioase la factura.
De obicei, noile generatii de becuri pot aduce economii de pana la 75%. Desi pretul de achizitie este de pana la de zece ori mai mare, noile becuri pot ilumina cu pana la 15.000 de ore mai mult comparativ cu cele traditionale. Plus ca se fac economii si la cheltuielile de inlocuire.
2. Rute mai scurte
Compania de curierat UPS a instalat pe toate masinile sale dispozitive pentru eficientizarea rutelor. Dar nu s-a oprit la atat si a implementat si anumite masuri pentru micsorarea costurilor cu combustibilii si pentru reducerea emisiilor de carbon. Astfel, soferii sunt instruiti sa nu-si lase motoarele pornite indifernet de durata opririi. Chiar daca astfel se fac economii de doar 190 de dolari pe fiecare sofer anual, la cei peste 90.000 de soferi economia este destul de mare cu un efort mic.
3. Cu fata spre soare
Orientarea cladirilor astfel incat acestea sa fie pozitionate cu fata spre soare poate aduce economii de circa 20% in ceea ce priveste consumul de energie. Cladirile care sunt in forma de E sau de H maximizeaza suprafata ferestrelor si astfel sunt reduse costurile pentru iluminat.
4. Acoperis verde
Cladirile absorb razele soarelui prin acoperis in timpul zilei, ceea ce duce la costuri mai mari pentru climatizarea incaperilor. Un strat de vegetatie pus pe acoperisul cladirii va reduce costurile. Totodata, vopsirea acoperisului intr-o culoare deschisa poate reduce costurile de climatizare cu pana la 40%, potrivit unor estimari.
5. Apa de ploaie
Afacerile care sunt insetate dupa reducerea facturilor la energie sunt cele care reutilizeaza apa de ploaie. Dupa tratare, aceasta poate fi folosita fie pentru racire la nivel industrial, fie pentru irigatii.
6. Eficienta termica la maxim
Expertii estimeaza ca circa 40% din costurile folosite cu incalzirea termica pot fi taiate daca firmele se concentreaza pe maximizarea eficientei tuturor liniilor de productie si nu doar pe componente individuale. Acelasi lucru este valabil pentru casele persoanelor fizice.
7. Pe doua roti
Tinand cont de cresterea preturilor la carburanti, dar si de trafic, multe orase din lume au pus in aplicare programe care urmaresc sprijinirea mersului pe bicicleta. In Paris, in 2007 a fost initiat un program amplu prin care 20.000 de biciclete sunt disponibile in oras pentru cei care vor sa mearga pe doua roti.
8. Auditul energetic
Auditarea unei case sau a unei afaceri din punct de vedere energetic ar trebui sa fie primul pas pentru determinarea imbunatatirilor care pot fi aduse in scopul cresterii eficientei energetice.
9. Condusul in limita vitezei
Condusul mult prea rapid risipeste inutil combustibilul, iar vestea este cu atat mai rea pentru acei soferi care au o masina de teren. Daca masina are cauciucurile umflate corespunzator, se pot face economii de pana la 3% din consumul de carburanti.
10. Legislatia
Investitiile individuale in cresterea eficientei energetice trebuie incurajate de stat.
 
Printre primii la ineficienta energetica
Evolutia intensitatii energetice in 2005 -2006 (kilogram de echivalent petrol/1.000 de euro)
Tara                 Anul 2005      Anul 2006
Bulgaria          1.606,90           1.554,01
Romania        1.167,35           1.128,01
Lituania              948,37              861,85
Estonia               967,42               848,28
Cehia                  828.50              794,84
Slovacia              848,29              772,24
Polonia               582,53              573,97
Letonia                613,81              563,22
Ungaria               545,82              521,03
Croatia                429,13              410,84
Slovenia              314,36              299,09
SUA                      302,04              291,15
Portugalia           243,44              225,14
Belgia                  227,50              218,54
Spania                 220,57             211,33
Grecia                  212,18             204,66
Marea Britanie    202,18            193,25
Olanda                 198,70            188,39
Suedia                 199,36            188,34
Italia                      189,62           185,00
Franta                   184,88           179,06
Luxemburg          184,49           173,80
Norvegia               211,95          160,96
Germania             158,33          154,75
Austria                  149,88           145,01
Irlanda                  143,49           139,25
Danemarca         115,58           118,05
Japonia                118,07           114,60
Elvetia                     94,41             95,54
 
Sursa: http://nui.epp.eurostat.ec.europa.eu/nui/submit

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO