Energie

Avocaţii RTPR au câştigat în instanţă un proces iniţiat în urmă cu cinci ani de două societăţi din grupul RCS-RDS împotriva companiilor din zona de distribuţie a energiei electrice, în legătură cu regulile privind acordarea dreptului de concesiune

Avocaţii RTPR au câştigat în instanţă un proces iniţiat în urmă cu cinci ani de două societăţi din grupul RCS-RDS împotriva companiilor din zona de distribuţie a energiei electrice, în legătură cu regulile privind acordarea dreptului de concesiune, RTPR reprezentând compania din distribuţie a Electrica în acest caz.

Soluţia definitivă pronunţată ICCJ a consfinţit conformitatea actualului sistem de distribuţie a energiei electrice, contestat de două societăţi din grupul RCS-RDS, cu legislaţia privind concurenţa.

Echipa RTPR a fost condusă de partenerul Valentin Berea, alături de  Alexandru Stănoiu, Counsel. Ei au arătat că actualul sistem de concesionare nu înlătură concurenţa şi nici nu înfrânge principiul libertăţii economice, particularitatea acestuia rezidând din faptul că manifestarea concurenţei are loc la momentul licitaţiei privind acordarea dreptului de concesiune a acestui serviciu de interes public, drept care, odată acordat, are un caracter exclusiv.

„Suntem bucuroşi că avem în sfârşit o soluţie definitivă în acest dosar în care adversarii ne-au ridicat probleme foarte interesante de contencios administrativ şi constituţional. În esenţă, problema de fond a vizat relaţia dintre modul de reglementare a serviciilor publice de interes general, aşa cum este distribuţia energiei electrice, şi principiile generale privind libera concurenţă şi libertatea economică. Deşi ca avocat de dreptul concurenţei sunt adeptul pieţelor concurenţiale, în acest caz este evident că monopolul natural conferit prin lege şi contractele de concesiune distribuitorilor de energie electrică nu este compatibil cu libera concurenţă”, a declarat Valentin Berea.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.