Energie

Americanii se retrag din gazul românesc, dar apasă pedala energiei nucleare. US Exim Bank ar putea finanţa cu peste 3 mld. dolari reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Corporaţiile americane sunt aliniate, dar ce dă statul la schimb?

Americanii se retrag din gazul românesc, dar apasă...

Autor: Roxana Petrescu

13.11.2022, 08:00 7275

Statul român nu a fost capabil să construiască nicio unitate nouă de producţie a energiei electrice în ultimii 30 de ani, dar cu ajutorul americanilor crede că va ridica două reactoare la Cernavodă în mai puţin de 10 ani Americanii ies acum din zona gazelor din Marea Neagră, dar din 2020 au luat în vizor energia nucleară din România.

US Exim Bank a anunţat ieri emiterea a două scrisori de interes pentru finanţarea serviciilor tehnice de pre-proiect funizate de SUA pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. Trimisul prezidenţial special al SUA pentru climă, John Kerry, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi ministrul român al ener­giei, Virgil Popescu, au participat la lansarea anunţului la Pavilionul SUA de la Sharm El-Sheikh, în cadrul Conferinţei Naţiunilor Uni­te privind schimbările climatice (COP27).

„Pe baza informaţiilor preliminare pre­zen­tate, EXIM va putea lua în considerare finanţarea până la 50 mil. USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de preproiect ca parte a progra­mului Engineering Multiplier Program (EMP) şi până la 3 mld. dolari din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie şi de management de proiect pentru con­tractul de finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale cen­tralei nucleare de la Cernavodă“, au anun­ţat ieri repre­zentanţii Nuclear­electrica, opera­torul centralei de la Cernavodă, uni­tate care lucrează acum cu două reactoare nucleare şi asigură circa 20% din producţia de energie a României.

Interesul american pentru zona de energie nu­cleară din România a devenit vizibil şi oficial în octom­brie 2020, prin acordul interguvernamental (IGA) România - SUA în domeniul ener­giei nucleare, care a fost ratificat şi de Parla­men­tul României, conform Legii nr. 200/2021.

„Scrisorile de intenţie ale US Exim urmează Memorandumului de Înţelegere (MOU) semnat în octombrie 2020, prin care US Exim Bank şi-a exprimat interesul de a finanţa proiecte majore de investiţii în domeniul energiei în România, inclusiv în domeniul nuclear, însu­mând o valoare totală de 7 miliarde de dolari.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO