Energie

Alexandru Aurelian Chiriţă, CEO Electrica: Ca să putem să asigurăm investiţiile trebuie să fim în primul rând atenţi cum gestionăm resursele interne pentru că avem şi o presiune suplimentară pe schema de sprijin şi sunt într-adevăr provocări deosebite în ceea ce priveşte cash-flowul

ZF Power Summit 2024

Alexandru Aurelian Chiriţă, CEO Electrica: Ca să putem...

Autor: Mircea Nica

27.02.2024, 17:56 120

Ca să putem să asigurăm investiţiile trebuie să fim în primul rând atenţi cum gestionăm resursele interne pentru că avem şi o presiune suplimentară pe schema de sprijin şi sunt într-adevăr provocări deosebite în ceea ce priveşte cash-flowul, a spus Alexandru Aurelian Chiriţă, CEO al Electrica, în cadrul Conferinţei ZF Power Summit 2024.

“Ne confruntăm toţi cu aceleaşi tipuri de probleme. Ne uităm în viitorul imediat apropiat în 2025 când ar trebui să ne întoarcem la o piaţă liberalizată. Şi noi suntem de părere că trebuie să se facă treptat pentru a evita orice pericol de destabilizare a pieţei de energie şi de creştere necontrolabilă a preţului. Misiunea ANRE este una extrem de dificilă pentru că indiferent de soluţia pe care o să o găsească nu va fi lipsită de riscuri. Însă pentru noi, ca să ne uităm şi pe partea cealalată, nu avem decât o singură soluţie, să tratăm toate aceste aspecte cum le-am tratat şi în ultimii doi ani de zile respectiv cu responsabilitate. Ca să putem să asigurăm investiţiile trebuie să fim în primul rând atenţi cum gestionăm resursele interne pentru că avem şi o presiune suplimentară pe schema de sprijin şi sunt într-adevăr provocări deosebite în ceea ce priveşte cash-flowul”, a mai adăugat CEO-ul Eletrica.

Ce mai spus Alexandru Aurelian Chiriţă, CEO Electrica:

Investiţiile sunt în curs, ne orientăm foarte clar la fel ca şi alţi jucători din piaţă către o strategie de 2030 unde avem planificat un minim de 1 GW instalat în producţie şi către investiţiile din reţeaua de distribuţie pentru că fără reţeaua de distribuţie nu putem opera în siguranţă sistemul energetic.

Ar trebui să ne asigurăm pe un mix minim de 1.000 MW, rămâne să vedem ce soluţii merg cel mai repede. Solarul este investiţia cea mai rapidă. În paralele sunt investiţii pe care grupul le-a declarant ca intenţie să le dezvolte în eolian, însă acolo ştim că sunt dificultăţi cu privire la lanţul de aprovizionare ca atare şi în acelaşi timp avem în vedere în analiză dezvoltarea unei soluţii pe gaz, cu hidrogen şi stocare. În ceea ce priveşte proiectul respectiv momentan suntem la stadiul de studiu de fezabilitate.

Scopul final este de a ne feri de riscurile la care am fost supuşi în anii de criză pe care i-am depăşit în momentul de faţă. În principal să rămânem fără energies au să fim nevoiţi să achiziţionăm energia la preţuri nesustenabile din punct de vedere al cash-flow-ului pentru că un preţ foarte ridicat pe 1 MW constituie o problemă principală în procesul de achiziţie în sine indiferent de soluţia pe care o putem găsi ulterior.

Din punctul meu de vedere consumul ar trebui să crească pentru că mergem către o electrificare a economiei. Energia electrică în sine este motorul economiei. Putem să spunem că ar trebui să existe un echilibru raportat la cât de mult se vor implementa măsurile de eficienţă energetică. Probabil că acesta este motivul temperării creşterii consumului, însă toate strategiile şi intenţiile declarate în momentul de faţă sunt că ne mutăm către electrificare, bineînţeles către zona de verde, dar acest lucru se va traduce într-un consum mai ridicat. Dacă acest consum este pe un trend rapid crescător sau temperat crescător rămâne de văzut.

Nu cred că putem să vorbim de o stagnare pentru că investiţiile în toate segmentele s-au făcut constant. Toate investiţiile, mai ales în zona de distribuţie sunt repetitive. Le terminăm şi la un moment dat va trebui să le reluăm. Îmbunătăţim pe an ce trece din ce în ce mult reţeaua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO