Energie

Agenţia Internaţională a Energiei avertizează: Posibile tensiuni în alimentarea cu gaz iarna aceasta

Agenţia Internaţională a Energiei avertizează:...

Autor: Mediafax

10.10.2023, 10:20 180

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) a emis, marţi, o avertizare cu privire la posibilele tensiuni în Europa pe piaţa gazului, la iarnă, potrivit Le Figaro.

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) a emis marţi o avertizare cu privire la posibile tensiuni pe piaţa europeană a gazului, în special dacă Europa va fi lovită de o iarnă rece şi de noi restricţii privind transportul gazului rusesc prin conductele de gaz, conform unui raport privind perspectivele pieţei gazului până în 2026.

„Cu toate că pieţele gazelor se echilibrează treptat, riscuri şi incertitudini planează asupra perspectivelor pentru iarna 2023-2024", subliniază AIE în acest raport.

Raportul specifică faptul că toate că stocurile de gaz ale Uniunii Europene sunt aproape pline, la 96% din capacitate, în momentul intrării în sezonul cald.

Agenţia Internaţională a Energiei „rămâne prudentă în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării, în contextul unor mari temeri privind penuria după invazia Ucrainei”.

„O iarnă rece, în combinaţie cu o disponibilitate redusă a gazului lichefiat (GNL) transportat pe mare şi cu o nouă scădere a livrărilor de gaz rusesc prin conducte, ar putea reaprinde tensiunile pe piaţă, în special spre sfârşitul iernii 2023-2024," explică agenţia OCDE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO