Companii

Enel pune vantul sa produca electricitate cu 24 de milioane de euro

Enel pune vantul sa produca electricitate cu 24 de milioane de euro

Brunello Botte, presedintele Enel Electrica Dobrogea si Banat

27.09.2006, 19:32 61

Enel, gigantul de utilitati italian cu cel mai mare portofoliu in domeniul distributiei si furnizarii de energie electrica de pe piata autohtona, demareaza primul proiect de producere a energiei din surse regenerabile, energia eoliana.
"In urmatorii trei ani compania va investi 24 de milioane de euro intr-un proiect greenfield de energie eoliana in Tulcea", a declarat Brunello Botte, presedintele Enel Electrica Dobrogea si Banat.
"Compania care va administra acest proiect se numeste Enel Wind si ea se va ocupa de toate proiectele de producere a energiei eoliene pe care Enel le va dezvolta pe piata autohtona", a mai precizat reprezentantul Enel.
Potrivit acestuia, compania face in prezent masuratori pentru a stabili intensitatea vantului in mai multe regiuni ale tarii fara insa a nominaliza localitatile in care se deruleaza aceste operatiuni.
"In cativa ani vrem sa devenim cel mai mare producator de energie din surse regenerabile din Romania. Acesta este obiectivul nostru", a declarat Botte.
Referitor la cantitatea de energie ce urmeaza a fi produsa, reprezentantul Enel n-a putut furniza detalii suplimentare, precizand ca deocamdata proiectul se afla in faza de documentatie.
Enel si-a afirmat in multiple randuri intentia de a deveni un jucator integrat pe lantul furnizare-distributie-productie. In acest sens, Enel si-a anuntat deja participarea la proiectul Reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda, precum si pentru Electrocentrale Braila.
"Privatizarea ajuta Romania pentru a avea carti mai mari in Europa. Pe piata pan-europeana a energiei Romania este un jucator important", a mai spus Botte.
In ceea ce priveste investitiile pentru modernizarea si retehnologizarea retelelor, Enel a anuntat pentru 2006 investitii de 75 de milioane de euro in cadrul ambelor sucursale, Enel Electrica Dobrogea si Banat.
Astfel, in zona Dobrogei, Enel va investi in 2006, 12,7 milioane de lei (3,56 mil. euro) in Calarasi, 14,3 milioane de lei (4 mil. euro) in Constanta, 16,7 milioane de lei (4,7 mil. euro) in Slobozia, iar in Tulcea 23,2 milioane de lei (6,5 mil. euro). In retelele de inalta tensiune italienii vor investi pana la sfarsitul anului 31,9 milioane de lei (8,9 mil. euro). Pana in 2010 investitiile totale se vor ridica la 380 de milioane de euro din care 150 de milioane de euro sunt destinate sucursalei din Dobrogea.
Printre cele mai importante proiecte pe care Enel le va implementa se numara un sistem computerizat care va permite controlul de la distanta al retelelor si va reduce timpul de raspuns in cazul interventiilor.
Un alt proiect, numit "Telegestore" presupune inlocuirea vechilor sisteme de contorizare cu unele care pot fi controlate de la distanta.
"In acest moment exista anumite restrictii normative in ceea ce priveste schimbarea acestor sisteme. Odata cu aderarea la UE, Romania se va linia si din acest punct de vedere la standardele europene", a declarat Gianluca Caccialupi, directorul general Enel Electrica Dobrogea si Banat.
Ieri, Enel a pus in functiune o statie electrica de inalta tensiune care va furniza energie electrica pentru fabrica de sticla Saint Gobain din Calarasi care va incepe productia la jumatatea lui noiembrie. Valoarea proiectului este de 725.000 de euro iar echipamentele au fost furnizate de compania franceza Areva.
Statia va deservi si unitatii de gaze industriale pe care francezii de la Air Liquide o vor face in aceeasi zona. Referitor la oferta locala de echipamente energetice, italienii au declarat ca sunt confruntati cu lipsa unor firme autohtone care sa aiba o oferta compatibila cu puterea lor de investitii.
"Noi punem planul de investitii pe masa dar oferta locala nu exista. Acesta este mesajul nostru pentru oamenii de afaceri. Ne este greu sa cheltuim bani. Am avut licitatii la care a participat o singura firma", a mai spus Botte.
Enel este in prezent cel mai mare investitor din Europa cu un portofoliu de achizitii de aproximativ un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO