Companii

Enel a facut in Dobrogea profit cat Electrica Muntenia Sud

07.06.2006, 00:00 37

Enel Electrica Dobrogea, filiala de distributie si furnizare a energiei electrice intrata in potofoliul gigantului italian de utilitati Enel, a raportat la sfarsitul anului trecut un profit brut de 22,1 milioane de euro la o cifra de afaceri de 197,8 milioane de euro.

Profitul obtinut de Electrica Muntenia Sud, cotata ca fiind cea mai valoroasa distributie de electricitate, intrata si ea in portofoliul Enel, a fost de 20 de milioane de euro la afaceri de 387 milioane de euro.

Desi este cea mai mica distributie de electricitate din Romania, Enel Electrica Dobrogea a reusit sa finalizeze primul an sub management strain pe profit, in timp ce restul filialelor privatizate au inregistrat pierderi din cauza constituirii de provizioane pentru restructurare. In primul trimestru al acestui an, Enel Electrica Dobrogea a realizat un profit brut de 8 milioane de euro la afaceri de 57 de milioane de euro.

La sfarsitul anului 2005, cele doua distributii intrate in portofoliul Enel, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, au raportat un profit net cumulat de 61 de milioane de euro la o cifra de afaceri de aproximativ 479 de milioane de euro. Prin intermediul celor doua distributii, Enel a atins o cota de 20% din piata de profil. Italienii au platit statului roman peste 127 de milioane de euro.

Ieri, italienii au anuntat oficial castigarea procesului de privatizare pentru Electrica Muntenia Sud. Italienii au dat 820 de milioane de euro, ceea ce duce investitia lor pe piata de profil autohtona la aproape un miliard de euro, o cota de piata de 30% si peste 2 milioane de consumatori.

Din aceasta tranzactie, statul incaseaza 400 de milioane de euro, de trei ori mai mult fata de vanzarea primelor patru distributii de electricitate la un loc.

Suma de 820 de milioane de euro include plata pentru pachetul de actiuni reprezentand 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, preluat direct, si fondurile alocate de compania italiana pentru o majorare de capital, in urma careia va detine 67,5% din actiunile distribuitorului roman de energie electrica.

Tranzactia va fi finalizata in urmatoarele saptamani, dupa ce Guvernul va aproba contractul de privatizare.

roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO