Companii

Enel a depăşit pragul celor 100 MW în mori de vânt

Foto Shutterstock

Enel a depăşit pragul celor 100 MW în mori de vânt

Autor: Roxana Petrescu

04.07.2011, 00:05 464

Grupul energetic italian Enel a depăşit pragul de 100 MWinstalaţi în parcuri eoliene în România după ce la finalulsăptămânii trecute a mai conectat la reţea un proiect cu 35 deturbine. În acest moment, italienii au două parcuri eolienefuncţionale, unu la Agighiol de 34 MW şi unu la Sălbatica I de 70MW, ambele localităţi fiind amplasate în judeţul Tulcea, una dintrecele mai bune zone de vânt din România.

"Enel Green Power a adăugat 40 MW în reţea datorită parculuieolian Sălbatica I, cu o capacitate totală de 70 MW. Capacitateainiţială de 30 MW a fost conectată la reţea în decembrie anultrecut. Noul parc eolian Sălbatica I a devenit operaţional, mărindcapacitatea instalată în energie eoliană a Enel Green Power înRomânia la 104 MW", spun reprezentanţii companiei italiene.Potrivit acestora, energia verde produsă de cele două parcurieoliene ar putea acoperi nevoia anuală de electricitate a circa97.000 de gospodării. Investiţia în cele două parcuri s-ar putearidica la peste 150 de milioane de euro ţinând cont de faptul căinstalarea unui MW poate costa circa 1,5-1,7 milioane deeuro.

În afară însă de aceste două parcuri eoliene, Enel a anunţatrecent că a demarat lucrările de construcţie la un parc de 70 MWamplasat în localitatea tulceană Corugea. Totodată, compania urmasă mai înceapă construcţiile şi la un alt parc, tot de 70 MW,Sălbatica II. Astfel, în total italienii au în dezvoltare proiectede 244 MW în care ar putea investi circa 270 de milioane deeuro.

"Ne continuăm expansiunea în România în ritm accelerat, începutăcu inaugurarea primului parc, Agighiol, acum numai câteva luni.Energia eoliană este cu siguranţă cea mai promiţătoare tehnologieregenerabilă din sectorul energetic din România. Enel Green Powerva continua investiţiile în România, concentrându-se în principalpe această resursă, dar evaluând şi alte tehnologii", a declaratFrancesco Starace, directorul general executiv al Enel Green Power,divizia de energie regenerabilă a grupului Enel.

Energia eoliană este singurul segment care în ultimii ani a trasinvestiţii străine majore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO