Companii

Emanuel Muntmark, cel mai puternic dezvoltator de proiecte de energie verde, iese iar la vânătoare de vânt în Dobrogea, iar alţii intră în ring. Proprietarul ferestrelor QFort nu a rezistat atracţiei regenerabilelor

Emanuel Muntmark, cel mai puternic dezvoltator de...

Autor: Roxana Petrescu

16.01.2024, 16:20 242

Finalul anului trecut a fost foarte bogat în avize tehnice de racordare pentru proiecte majore de investiţii în parcuri eoliene şi solare. Peste 1.000 MW, adică investiţii potenţiale de peste 1 mld. euro, au primit avizele în noiembrie şi decembrie, 2023. Pe listă se află nume grele din domeniul de profil, cum este cazul lui Emanuel Muntmark, cel mai puternic dezvoltator de regenerabile din România, dar şi nume noi, atrase de mirajul verde, afacerea momentului în România.

Patru companii de proiect controlate de omul de afaceri Emanuel Muntmark au obţinut anul trecut avizele tehnice de racordare la reţea pentru parcuri eoliene cu o putere cumulată de 460 MW, adică investiţii de peste 500 de milioane de euro, în cazul în care se vor finaliza. Toate proiectele sunt în Constanţa, acolo unde bate cel mai bun vânt din România pentru producerea de energie eoliană şi sunt posibile pe măsură ce Transelectrica a finalizat câteva inves­tiţii care au redeschid reţeaua.

Mai toată puterea de energie eoliană pe care o are acum România, circa 3.000 MW, este concentrateă în două judeţe, Constanţa şi Tulcea. Emanuel Muntmark este unul dintre veteranii pieţei de energie verde din România, el având un rol semnificativ în primul boom regenerabil, 2009-2014. De altfel, Muntmark se află în spatele dezvoltării celui mai mare proiect eolian pe uscat la nivel european, de 600 MW, o investiţie de peste 1,1 miliarde de euro, în două comune dobrogene (Fântânele-Cogealac), finalizată de cehii de la CEZ în 2012. Acum, proiectele care au primit avizele de la Transelectrica la finalul anului trecut au în jur de 100 MW fiecare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO