Companii

Elvetienii se lasa asteptati in Romania

01.08.2001, 00:00 20



Multe companii din sectoare puternice ale economiei elvetiene nu sunt interesate inca de piata romaneasca.Cadrul legal instabil, piata inca volatila din Romania si birocratia par sa fie piedicile care stau in calea investitorilor elvetieni.

"Elvetienii nu sunt niste aventurieri. Ei cauta in general piete dezvoltate, de unde sa poata obtine profituri mari, ceea ce Romania nu poate oferi inca in unele domenii", explica Nicolae Buzaianu, presedintele Camerei de Comert Elvetia- Romania.

De curand, societati mari din Elvetia ca EGL sau Atel si-au exprimat interesul pentru sectorul energetic romanesc, dorind sa participe la privatizarea hidrocentralelor.

" Poate ca elvetienii ar trebui sa se implice mai mult in sectorul agroalimentar, dar agricultura Romaniei se misca destul de lent, in prezent un interes mai mare prezentand sectorul energetic", mai spune presedintele Camerei de Comert Elvetia-Romania.

Referitor la ceea ce nu le place elvetienilor aici, Buzaianu a punctat ca principale probleme instabilitatea cadrului legal si birocratia.

Totusi, societati elvetiene foarte mari sunt prezente deja pe piata romaneasca, acoperind o gama variata de domenii ale economiei : constructii, energie, agro-industrial, medical, chimic, presa sau servicii.

Cele mai mari companii cu capital elvetian din Romania, potrivit datelor furnizate de Camera de Comert Elvetia-Romania, sunt Holcim, ABB , Dorna, United Prodinvest Group, Swisspor, Edipress, Helvetica Profarm, Nestle. Elvetia este reprezentata aici si de importante companii comerciale ca SGS, Schindler, Swissair sau Ringier.

In luna mai 2001, Elvetia se afla pe locul 12 in topul investitorilor directi din Romania, cu un volum de 199 milioane de dolari, potrivit datelor furnizate de Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Elvetienii spun insa ca nivelul acestor investitii este mult mai mare, fiind de peste 500 milioane de dolari.

In luna mai a acestui an numarul societatilor cu capital elvetian de aici era de 950, reprezentand 1,2% din totalul societilor cu capital strain prezente in Romania. Elvetia sarbatoreste astazi ziua nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO