Companii

Elvetienii de la Holcim investesc 180 mil. euro in dezvoltare pana in 2011

Elvetienii de la Holcim investesc 180 mil. euro in dezvoltare pana in 2011

Markus Wirth, director general Holcim Romania

13.09.2007, 17:37 69

Producatorul de ciment si betoane Holcim Romania, filiala locala a grupului elvetian Holcim, va derula un program de investitii de 180 de milioane de euro pana in 2011 pentru dezvoltarea activitatilor si pentru modernizarea capacitatilor de productie actuale.
"Pentru urmatorii patru ani (inclusiv 2007 - n.red) investitiile vor ajunge la 160-180 de milioane de euro si sunt previzionate pentru sectiile de ciment, betoane si agregate. Pentru a largi acoperirea nationala este posibil ca anul viitor sa mai deschim o noua statie de betoane, in partea de est a tarii", a declarat Markus Wirth, director general Holcim Romania. Investitiile totale ale Holcim Romania pana la finalul anului trecut se ridica la mai mult de 390 de milioane de euro.
Cele 180 de milioane de euro vor include si planul investitional de 86 de milioane de euro derulat in acest an. Wirth a declarat ca programul pentru 2007 a fost finalizat in proportie de 75%, 65 de milioane de euro fiind directionati catre obiectivele in curs de dezvoltare. Suma totala destinata constructiei de noi statii de betoane a fost in primele noua luni ale anului de 7 milioane de euro.
"Dupa finalizarea investitiilor si a viitoarelor statii targetam vanzari de un milion de metri cubi de beton, dupa ce anul trecut nivelul atins a fost de 700.000 de metri cubi. Atingerea acestui nivel depinde si de cat de repede vom creste capacitatea actuala", a declarat Wirth.
Holcim Romania a inaugurat ieri, in urma unei investitii de 3 milioane de euro, a patra statie ecologica de betoane din Bucuresti, cu o capacitate de 120 metri cubi de beton pe ora.
Compania detine in prezent 3 fabrici de ciment in Turda, Campulung si Alejd, 16 statii ecologice de betoane, dintre care una mobila, localizata la Campulung, 4 statii de agregate si doua unitati ce produc lianti hidraulici. Pentru a patra statie de betoane din Bucuresti reprezentantii companiei au estimat ca va aduce in scurt timp circa 25% din totalul volumului de beton livrat in Bucuresti.
Cererea de betoane in piata de profil a crescut in acest an cu aproximativ 25%, dupa studiile Holcim, segmentul fiind corelat la nivel national de productia de ciment.
"Este aproape imposibil de dat o valoare exacta a volumului de beton produs datorita fragmentarii mari a segmentului. Chiar si volumul pentru Bucuresti este foarte greu de estimat pentru ca sunt foarte multi producatori", a spus Catalin Popescu, director regional pentru statiile de betoane si agregate in cadrul Holcim.
In primul semestru al anului Holcim a raportat o apreciere de 40% vanzarilor de ciment pe piata romaneasca, care au fost alimentate de investitiile in sectorul privat, dar si de lucrarile de infrastructura.
"Cresterea nu se va mentine insa la 40% pana la sfarsitul anului. Procentul consemnat a fost datorat lunilor ianuarie si februarie, in care activitatea din constructii s-a desfaurat ca in timpul sezonului normal. Ne dorim sa urmarim evoluta pietei, iar afacerile Holcim Romania sa se majoreze 20-25%", a spus Wirth.
Dupa aprecierea reprezentantilor producatorului de betoane, Holcim va inregistra pe piata locala o cifra de afaceri de aproximativ 270 de milioane de euro in acest an, dupa ce anul trecut cifra de afaceri raportata a fost de 220 de milioane de euro. "Activitatea de pe piata depinde din ce in ce mai putin de sezonalitate iar atingerea targetului de vanzari de un milion de metri cubi de beton este corelata mai mult de startul proiectelor in care suntem implicati", a mentionat Wirth.
Pe piata interna peincipalii concurenti ai grupului Holcim sunt companiile Lafarge si Carpatcement Holding. Impreuna, cele trei companii au inregistrat anul trecut profituri de 191 de milioane de euro, dublu fata de anul anterior, in timp ce afacerile s-au apreciat cu pana la 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO