Companii

Elvetienii de la Holcim au preluat divizia de engineering a Ceprocim

03.03.2008, 13:31 103

Grupul elvetian Holcim, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii din Europa, a preluat la sfarsitul anului trecut compania Ceprocim Engineering, parte a Institutului National de Ciment (Ceprocim), pentru a-si intari divizia de proiectare din Romania.
Holcim a anuntat inca de anul trecut ca este interesat sa construiasca o noua fabrica pe piata locala, daca nu va mai putea satisface cererea interna.
In aceste conditii, achizitia diviziei de proiectare a Ceprocim ar putea aduce know-how-ul necesar pentru a construi o noua fabrica, in conditiile in care institutul Ceprocim a fost implicat in construirea tuturor celor noua fabrici de ciment din Romania.
Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Ceprocim si Holcim au confirmat tranzactia, insa nu au dorit sa ofere mai multe detalii.
"Ceprocim a vandut activele departamentului de engineering catre Holcim, urmand ca activitatile de cercetare, consultanta si dezvoltare tehnologica sa ramana in continuare in cadrul institutului", au explicat reprezentantii Ceprocim, companie listata la Bursa. Ceprocim este detinut in proportie de 51% de Asociatia Salariatilor (PAS), potrivit ultimelor date disponibile.
De altfel, vanzarea activelor Ceprocim Engineering a fost notificata la BVB in noiembrie, fara a fi precizat cumparatorul. Ceprocim Engineering are circa 100 de angajati si are ca obiect de activitate arhitectura si designul, constructiile, instalatiile, amenajarile, ingineria, productia si proiectarea industriala.
Holcim Romania, subsidiara locala a grupului elvetian Holcim, va finaliza anul acesta o investitie de 185 de milioane de euro in majorarea capacitatii de productie a fabricii de la Campulung si va deveni cel mai important furnizor de ciment pentru piata Capitalei, avand in vedere ca este cea mai apropiata fabrica de Bucuresti.
In prezent, Holcim are o capacitate de productie de 4,9 milioane de tone, fiind cel mai mare producator de ciment de pe piata locala, daca luam in considerare capacitatile de productie declarate de Lafarge, de 4,5 milioane de tone, si Carpatcement Holding, cu 3,5 milioane de tone.
Holcim Romania estimeaza pentru anul acesta o crestere a cifrei de afaceri de 15-20%, pana la 350 mil. euro, datorita investitiilor de pe piata imobiliara si intensificarii lucrarilor de infrastructura.
Holcim detine pe piata romaneasca trei fabrici de ciment, la Turda, Campulung si Alesd, 16 statii ecologice de betoane si cinci statii de agregate. Holcim este unul dintre cei mai importanti furnizori de ciment si agregate - piatra, nisip si pietris, precum si betoane si asfalt, incluzand serviciile aferente.
Grupul elvetian este prezent in peste 70 de state, pe toate continentele, si are circa 90.000 de angajati. Principalii competitori ai Holcim pe piata romaneasca sunt subsidiarele locale ale grupurilor Holcim (Elvetia), Lafarge (Franta) si HeidelbergCement (Germania).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO