Companii

Eliminarea barierelor vamale urca traficul aerian cu peste 20% in prima jumatate a anului

Eliminarea barierelor vamale urca traficul aerian cu peste 20% in prima jumatate a anului

Click pentru imaginea marita

14.09.2007, 14:56 14

Cresterea numarului de curse operate de companiile aeriene si aparitia unor noi jucatori in transportul aerian de linie regulata au majorat cu 21% piata aeriana in primele sapte luni, pana la 213 milioane de euro, potrivit datelor IATA Romania (International Air Transport Association).
"In anul 2007 au intrat noi companii precum Cyprus Airways, Singapore Airlines si Air Mauritius, care vor fi urmate in curand de Malaysian Airlines si Air Baltic. Dintre acestia numai Cyprus Airways opereaza zboruri din Bucuresti", a spus Anca Apahidean, contry manager al IATA Romania.
IATA contorizeaza valoarea vanzarilor prin sistemul BSP (Billing Stellement Plan), prin care se realizeaza peste 80% din vanzarile de bilete ale liniilor aerine.
In Romania opereaza in prezent 27 de linii aeriene membre IATA si 45 de linii aeriene participante in BSP.
"Exista linii aeriene participante in BSP Romania care desi nu opereaza aici, dau drept de vanzare a biletelor prin agentiile acreditate IATA", precizeaza Apahidean. Numarul liniilor aeriene care vor sa intre pe piata romaneasca este in continua crestere, in medie cu sapte linii aeriene IATA pe an.
Evolutia vanzarilor din primele sapte luni este in ritm cu estimarile, pentru acest an fiind prevazut un nivel de peste 360 de milioane de euro din vanzarile companiilor aerine contorizate de IATA, fata de 305 milioane de euro anul trecut.
Principalele companii de pe piata aeriana sunt TAROM, Carpatair, Air France, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Lufthansa, Malev, KLM si Czech Airlines, acestea asigurand in primele sapte luni 82,6% din vanzari.
Cea mai mare parte dintre primele zece companii de pe piata au inregistrat in prima parte a anului cresteri de peste 20%, atat a numarului de pasageri, cat si a veniturilor.
TAROM, principala companie de pe piata, a inregistrat in primul semestru o crestere a traficului de 27%, majorandu-si estimarile pentru acest an pana la 1,8 milioane de pasageri transportati. La cresterea inregistrata au constribuit mai ales rutele companiei catre Spania si Italia.
Cel de-al doilea operator aerian ca marime, Carpatair, a transportat in primul semestru 252.500 de pasageri, inregistrand astfel o crestere de 21,5%. Totodata, veniturile companiei au crescut cu 27%, peste media pietei.
Companiile care opereaza in Romania introduc noi zboruri si rute de la an la an. Spre exemplu, Lufthansa a introdus in ianuarie al treilea zbor zilnic pe ruta Bucuresti-Frankfurt si in martie a doua frecventa de zbor pe ruta Bucuresti-D?sseldorf.
Totodata, Lufthansa va opera incepand cu luna septembrie zboruri pe ruta Birmingham-Sibiu. Noile zboruri au determinat o crestere de 43% a numarului de pasageri transportati de companie pe rutele in si dinspre Romania.
In general, gradul de incarcare inregistrat de companiile aeriene pe cursele operate pe piata locala sunt superioare mediei la nivel international.
Astfel, Lufthansa a avut anul trecut in Romania un grad mediu de ocupare de 80% pe cursele intre Romania si Germania, in conditiile in care la nivel international gradul de ocupare a fost de 78,6%, potrivit Association af European Airlines.
Totodata, SWISS a inregistrat pe ruta Bucuresti-Z?rich un grad de ocupare mediu de 85%, fata de 79,8% la nivel international. SWISS nu a introdus zboruri noi in 2006 sau in prima parte a acestui an, marindu-si numarul de pasageri pe aceeasi capacitate de zboruri, ceea ce presupune o noua crestere a gradului de ocupare.
Reprezentantii companiei au marturisit insa ca analizeaza noi oportunitati de dezvoltare pe piata locala.
Si veniturile Malev au cunoscut in prima parte a anului o crestere de 30% pe piata locala explicata prin cresterea frecventei pe ruta Bucuresti-Budapesta de la doua la patru zboruri pe zi, in timp ce pe ruta Targu Mures-Budapesta se opereaza acum zboruri zilnice, fata de trei pe saptamana in 2006.
Totodata, compania Austrian Airlines a inregistrat in primele cinci luni ale anului o crestere de 26,5% a numarului de pasageri fata de aceeasi perioada a anului trecut, precum si venituri mai mari cu 20%. Austrian Airlines a avut anul trecut o cota de 8% din piata aeriana de linie regulata, ceea ce presupune afaceri de circa 25 de milioane de euro, potrivit estimarilor ZF.
Pentru acest an este estimat un numar de 3,8 milioane de pasageri transportati pe rutele in si dinspre Romania de operatorii aerieni de linie regulata, cu 8,4% mai mult fata de anul trecut, potrivit estimarilor IATA. Dupa sase luni insa, numarul documentelor de transport vandute prin BSP Romania a crescut cu 28%, pana la 570.914 bilete.
Astfel, desi se speculeaza o posibila concurenta din partea low-cost-urilor, cifrele arata dupa prima jumatate a anului cresteri ale companiilor de linie regulata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO